«Φρένο» στα κράτη για άρση των περιορισμών χωρίς συντονισμό
Κομισιόν

«Φρένο» στα κράτη για άρση των περιορισμών χωρίς συντονισμό

Σε μια συντονισμένη στρατηγική κάλεσε τα κράτη μέλη της Κομισιόν η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καθώς προειδοποίησε σήμερα ότι ακόμη και μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων,

Παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» της Κομισιόν για την έξοδο των κρατών μελών από την καραντίνα, η Φον Ντερ Λαιεν είπε πως «η επιστροφή στην ομαλότητα θα είναι πολύ μακρά διαδικασία» με σταδιακά βήματα που διαφέρουν από χώρα σε χώρα γιατί κάθε κράτος βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πανδημίας του κορονοϊού.

Καθώς ορισμένα κράτη μέλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τον περιορισμό, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι ακόμη και μια σταδιακή διαδικασία άρσης των μέτρων "αναπόφευκτα" οδηγεί σε αύξηση των νέων περιπτώσεων κορονοϊού και μπορεί να προκαλέσει "πολιτική προστριβή". Και τόνισε ότι η απάντηση είναι ο συντονισμός.

Η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπλήρωσε: "Οι συστάσεις μας επικεντρώνονται σε τρεις βασικές προϋποθέσεις: το  επιδημιολογικό κριτήριο, η ιατρική διάταση, το ότι τα συστήματα υγείας είναι σε καλή κατάσταση, το ότι έχουν γίνει τεστ σε μεγάλη κλίμακα, οπότε κάθε χώρα κάπως ελέγχει την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ επιδιώκει να επιτύχει δύο πράγματα: "Πρώτον, να αποφύγει την επανάληψη της κατάστασης στην αρχή της κρίσης, δημιουργώντας (ένα ακόμα) ένα έντονο χάσμα μεταξύ βορρά και νότου". Επιπρόσθετα, ο δεύτερος στόχος της Επιτροπής είναι να καταστεί χρήσιμη σε μια εποχή κατά την οποία οι αποφάσεις που εισβάλλουν στη ζωή όλων λαμβάνονται όχι στις Βρυξέλλες, αλλά από τις πρωτεύουσες".