Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το χωριό Μουριές - 4 τα μέτωπα

Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το χωριό Μουριές - 4 τα μέτωπα

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού σε Βίλλια και Ρεμούτα στο νομό Ηλείας, όπου έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς, πραγματοποίησαν επιτυχώς οι αρχές.  Νωρίτερα με μήνυμα το «112» στους κατοίκους των Βίλλια, Τσαπαρέικα ή Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν άμεσα τους οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Αχλαδινή. Έκλεισε η Εθνική Οδό από από Λούβρο μέχρι Μιράκα. Προσπάθεια να σωθούν οι Μουριές από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Επίσης, όπως αναφέρει η Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης -Πύργου, από Λούβρο μέχρι Μιράκα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή. 

Αργά το βράδυ σε εξέλιξη βρίσκονταν τέσσερα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δίνουν μάχες με τις φλόγες. 

Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Νεμούτα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου καίει πυκνό δάσος, ενώ το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται και αυτό στον ίδιο δήμο.      Συγκεκριμένα, βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Ξηρόκαμπος και Αμπάρι, κινούμενο προς τις γειτονικές περιοχές, Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλό, ενώ ένα τρίτο μέτωπο είναι στις περιοχές, Κρυονέρι και Λάσδικας.

Το τέταρτο μέτωπο είναι στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, καίγοντας δασική έκταση.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι σε αγροικία στα Βίλλια έχουν εγκλωβιστεί 4 άτομα: ο ιδιοκτήτης των κτημάτων και 3 άτομα με υδροφόρα που συμμετείχαν στη κατάσβεση της φωτιάς όταν η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και τους κύκλωσε.

Σύμφωνα με το ilialive.gr πριν από λίγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η εκκένωση του χωριού Μουριά, καθώς η πυρκαγιά πλησιάζει προς τα εκεί

Το Mega μετέδωσε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού δύο πολιτών. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν πάει να δημιουργήσουν αναχώματα για την ανάσχεση της φωτιάς, οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση και η φωτιά τους περικύκλωσε.

Μήνυμα του «112» στους κατοίκους των περιοχών Βίλλια, Τσαπαρέικα ή Νεμούτα Ηλείας  να εκκενώσουν άμεσα τους οικισμνού6ς και να κατευθυνθούν προς Αχλαδινή εστάλη νωρίτερα.

Στο μεταξύ, στην περιοχή της Νεμούτα, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που καίει πυκνό δάσος, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.  

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης -Πύργου, από Λούβρο μέχρι Μιράκα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή. 

«Στην περιοχή του Λάλα βρίσκεται το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία», ανέφερε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκεκριμένο μέτωπο κινείται από την περιοχή του Λάλα προς τη γειτονική περιοχή της Νεμούτας και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά διπλανή περιοχή με παρθένα βλάστηση».

Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι «υπάρχουν εστίες φωτιάς στην περιοχή Μιράκα, αλλά οι φλόγες δεν έχουν κατεύθυνση προς τη γειτονική Αρχαία Ολυμπία, ενώ υπάρχουν και άλλες μικρές εστίες στα περιοχές Χελιδόνι και Κρυονέρι».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι «υπάρχουν εστίες στις περιοχές Κολίρι και Λαμπέτι, του Δήμου Πύργου», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα συγκεκριμένα σημεία αντιμετωπίζουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται

Νωρίτερα, οι αρχές προχώρησαν  στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα επιχειρούν, με το πρώτο φως της ημέρας, στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μαίνεται από προχθές η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην Ηράκλεια.

Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ο στρατός, η αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές


Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας είχαν διακομιστεί δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Προβλήματα υπήρξαν και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ αρκετοί οικισμοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.