Φωτιά στη Σάμο: Διάσπαρτες εστίες - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Φωτιά στη Σάμο: Διάσπαρτες εστίες - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Με ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Σάμο από χθες, Πέμπτη.

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του Π.Σ., ενώ αποβιβάστηκαν στο νησί τα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους, που αναχώρησαν από Πειραιά χθες το βράδυ με το πλοίο «AQUA JEWEL» της ναυτιλιακής εταιρείας SEAJETS, η οποία προσφέρθηκε για την δωρεάν ακτοπλοϊκή μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, μετά από επικοινωνίες με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σάμο είναι πλέον καλύτερη. Η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», τόνισε το πρωί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός τού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντονίζουν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιχειρήσεις με πέντε αεροσκάφη

 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Βουρλιώτες, επιχειρούν αυτήν την ώρα συνολικά 160 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις αεροπυρόσβεσης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το βράδυ της Πέμπτης εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στα κινητά κατοίκων των περιοχών Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Καμάρα, Μυτιληνιούς, Μαυρατζαίους για να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Εμπρησμό «βλέπει» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

 

Εντωμεταξύ, εμπρησμό «βλέπει» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ως αιτία της πυρκαγιάς. «Η φωτιά δεν είναι από γεωργική ή άλλη δραστηριότητα. Ξεκάθαρο ότι είναι εμπρησμός. Και το σημείο που μπήκε και ο τρόπος επέκτασής της» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA.



 

Σε 24 ώρες, 42 δασικές πυρκαγιές

 

Από τις 7 μ.μ. την Τετάρτη έως τις 7 μ.μ. την Πέμπη, εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 458 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, 7 αεροσκάφη (4 CL, 2 Air Tractor και το Beriev-200) και 5 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε νησιά του Ιονίου την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφερειακές ενότητες Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου.