Φοβίζει τους ειδικούς η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Κορονοϊός

Φοβίζει τους ειδικούς η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Αύξηση στο ιικό φορτίο κορονοϊού παρατηρούν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι μπορεί να μην αποτυπώνεται ακόμα η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο η εξάπλωση της πανδημίας θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή στην Αττική καταγράφηκαν 172 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 48 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 29 στην Ανατολική Αττική, 24 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 19 στην Δυτική Αττική, 14 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 16 στον Νότιο Τομέα Αθηνών και 21 στον Πειραιά.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στην χώρα, επισημαίνοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες σε περίπτωση που το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπήσει την Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε πως στην Αττική το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλό και τα πράγματα είναι δύσκολα.

Πιο αναλυτικά, η κ. Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.

Για την εκτίμηση του κ. Σύψα ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown, η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες», ενώ ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα, για αυτό και πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Παράλληλα, τόνισε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών. 

Π. Αρκουμανέας: Προετοιμαζόμαστε για τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού

Για αισιόδοξο μήνυμα ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων. Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. «Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 συμπολίτες μας. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.

«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 που είναι και οι πιο ευπαθείς από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.», είπε. Όσον αφορά το σενάριο να παραλάβουμε και εκτός της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβόλια, όπως έκανε η Γερμανία, ο κ. Αρκουμανέας ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ διαπραγματεύεται και μας δίνει τα εμβόλια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες.»

Παράλληλα, για τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, ανέφερε πως «όποιος εμβολιάζεται αυτόματα το σύστημα του δίνει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση σε 21 μέρες». Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%».