Fitch Ratings: Παρά τα εμβόλια δεν βλέπει αναβάθμιση των μεγάλων οικονομιών το 2021

Fitch Ratings: Παρά τα εμβόλια δεν βλέπει αναβάθμιση των μεγάλων οικονομιών το 2021

Καμία από τις μεγάλες οικονομίες δεν θα τύχει αναβάθμισης το 2021 παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά της πανδημίας COVID-19, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, θεωρώντας ότι οικονομίες στην Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική που δείχνουν πιό ευάλωτες στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης πιθανότατα θα τύχουν υποβάθμισης.

Η αρχή της νέας χρονιάς θα είναι αδύναμη όσον αφορά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω των περιοριστικών μέτρων και των απαγορευτικών, προβλέπουν οι αναλυτές του οίκου, εκτιμώντας ότι τα ξεκάθαρα οφέλη στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης θα γίνουν ορατά το 2022.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch αναμένει πιο αργούς ρυθμούς μαζικών εμβολιασμών στις αναδυόμενες αγορές καθώς η υλοποίηση τους θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση ενώ και οι παραγγελίες εμβολίων υστερούνται σε μέγεθος αυτών των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Οι εκτιμήσεις του οίκου συμπίπτουν με τη συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου τα νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 κορυφώθηκαν στις 193.863 ημερησίως κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να επηρεάζεται δυσμενώς από την κορύφωση αυτή και τους νέους περιορισμούς, παρόλο που τα απαγορευτικά μέτρα υπήρξαν λιγότερο επιθετικά σε σχέση με άλλες χώρες, πράγμα που εξηγεί την ηπιότερη ύφεση φέτος στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Fitch Ratings εκτιμά οτι οι αβεβαιότητες όσον αφορά στην επέκταση της πανδημίας αλλά και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις θα συνεχίσουν να πιέζουν τη δημοσιονομική κατάσταση όλων των χωρών και το 2021. Προβλέπει οτι η ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ενδυναμωθεί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αφού αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις του οίκου Moody’s που θεωρεί ότι ότι πολλές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με «αρνητικό σοκ» λόγω της πανδημίας, ενώ η S&P Global ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορεί να δουν την πιστοληπτική τους βαθμολόγηση να υποβαθμίζεται τους επόμενους μήνες.