Fitch: Η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη ενισχύει την «ανορθοδοξία» του Ερντογάν

Fitch: Η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη ενισχύει την «ανορθοδοξία» του Ερντογάν

Την αυστηρή του προειδοποίηση για τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τις συνέπειες της στην τουρκική οικονομία απευθύνει κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάγκλας Ουίνσλοου, επικεφαλής του τμήματος του οίκου Fitch που καλύπτει και την Τουρκία, τονίζει ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  να αποπέμψει τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας ενισχύει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Η πιο ξεκάθαρη επίπτωση είναι ότι ενισχύει την αντίθεση του προέδρου Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια, στο πλαίσιο των ανορθόδοξων απόψεών του για τη σχέση τους με τον πληθωρισμό – πλήττοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Ουίνσλοου.

«Δεν περιμέναμε τέτοια κίνηση τόσο νωρίς στη θητεία λόγω της προηγούμενης σχέσης του με τον πρόεδρο Ερντογάν και του ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο είχε σημειωθεί μερική ανάκαμψη της λίρας και σταθεροποίηση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για αποπομπή του προηγούμενου διοικητή σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών αυξάνει τον κίνδυνο μιας «πιο χαλαρής και λιγότερο ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Ο οίκος Fitch έχει σταθερή αξιολόγηση ΒΒ - «junk» για την Τουρκία, και την προηγούμενη εβδομάδα εκτίμησε πως η αλλαγή στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τον πληθωρισμό της Τουρκίας και τους κινδύνους για την εξωτερική χρηματοδότηση.