FAZ: Οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας λόγω Κυρ. Μητσοτάκη

FAZ: Οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας λόγω Κυρ. Μητσοτάκη

Για «καλές ειδήσεις από την Ελλάδα» κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία αναφέρεται στην ελληνική οικονομία, την απόδοση του 10ετούς ομολόγου και τον ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη οφείλεται, εν πολλοίς, στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος "θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούσε ο Τσίπρας. Έχει ήδη μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα. Ωστόσο τα κρατικά έσοδα αυξάνονται, καθώς έχει βελτιώσει την είσπραξη των φόρων. Μεγαλύτερη αισιοδοξία εκφράζουν και οι επιχειρήσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων έχουν καταργηθεί, ενώ λίγο πριν είχε εκπνεύσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτείται από τις αγορές κεφαλαίων". 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρασύροντας στη δίνη της την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) κάνει λόγο για "απρόσμενη άνοδο στις χώρες της κρίσης" και αναφέρεται αναλυτικά στην Ελλάδα:

Η χώρα που χτυπήθηκε πρώτη, αλλά και πιο σκληρά απ΄όλες από την κρίση, παράγει επιτέλους καλές ειδήσεις σημειώνει χαρακτηριστικά. Τον περασμένο χρόνο το χρηματιστήριο ήταν το πιο επιτυχημένο στον κόσμο με τις τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν κατά 50%. Αλλά και η ζήτηση για κρατικά ομόλογα- ένδειξη δημοσιονομικής ευρωστίας σε κάθε χώρα- αυξήθηκε τόσο πολύ, ώστε προ ημερών η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 1%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001».