Εξασφαλισμένες οι δόσεις της AstraZeneca για την Ελλάδα

Εξασφαλισμένες οι δόσεις της AstraZeneca για την Ελλάδα

Η ανακοίνωση της Κομισιόν πως δεν θα ανανεώσει τις παραγγελίες της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορονοϊού δεν θα επηρεάσει τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου στη χώρα μας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. 

Ο υπουργός τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα και επανέλαβε πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια. Παράλληλα ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως η έγκριση του εν λόγω εμβολίου- όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, υπενθύμισε πως έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου. Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Τον εμβολιασμό μαθητών κατά του κορονοϊού από την επόμενη χρονιά προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας παράλληλα πως αναμένεται τόσο η έγκριση του EMA σχετικά με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12 - 15 ετών όσο και η αδειοδότηση ενός εμβολίου -πιθανότατα της Pfizer- το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην παραπάνω κατηγορία.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού, τονίζοντας πως και σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 112.000 εμβολιασμοί.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

Τέλος, αναφορικά με κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».