Έξαρση της πανδημίας: Πάνω από 60 νεκροί για πρώτη φορά από τον Μάιο

Έξαρση της πανδημίας: Πάνω από 60 νεκροί για πρώτη φορά από τον Μάιο

Επιδείνωση της πανδημίας δείχνουν τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, με 63 θανάτους, τους περισσότερους που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο και 3.651 κρούσματα. Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν και τα κρούσματα της εβδομάδας, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 387.

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και όσον αφορά τα παιδιά, που αποτελούν πλέον το 27% των κρουσμάτων. Για κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες, κάνουν λόγο οι ειδικοί. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 5.970, αποτελώντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Η πίεση στα νοσοκομεία

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασύμμετρα πιο ασφυκτική στη βόρεια Ελλάδα, όπου και η αναλογία των κρουσμάτων είναι αυξημένη και οι εισαγωγές αναλογικά περισσότερες, με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι σχεδόν πλήρεις.

Οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο στα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδης αναμένεται δραματική κορύφωση.

«Νομίζω αυτή τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει κορύφωση, η οποία θα κρατήσει κάμποσες εβδομάδες» εκτίμησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε πως «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση».

Ο απολογισμός του Κυρ. Μητσοτάκη

 

Απολογισμό στη διαχείριση της πανδημίας έκανε την Τρίτη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του forum «Future Investment Initiative», στο Ριάντ.

«Τα πήγαμε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Λάβαμε μέτρα πολύ γρήγορα. Και εγώ εξεπλάγην σε κάποιο βαθμό με το πώς ανταποκρίθηκαν οι πολίτες. Εξηγήσαμε με πολύ ξεκάθαρους όρους τι έπρεπε να κάνουμε.

Χρειαζόμασταν χρόνο, τον οποίο θα αξιοποιούσαμε για να ενισχύσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας μας. Δεν τα πήγαμε το ίδιο καλά στις επόμενες φάσεις της πανδημίας», αναγνώρισε, αλλά εξέφρασε την πίστη ότι «η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία».