7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Εξαδάκτυλος: Θα εκτεθούμε όλοι στον ιό και οι μισοί θα νοσήσουν

Εξαδάκτυλος: Θα εκτεθούμε όλοι στον ιό και οι μισοί θα νοσήσουν

«Στο προσεχές διάστημα όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ή να βρεθούν διασωληνωμένοι και καθώς οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι στη χώρα μας, το ποσοστό φτάνει το 70% στον ενήλικο πληθυσμό, και δεν είναι δικαιολογημένο να λάβουμε άλλα περιοριστικά μέτρα για να προστατευθούμε, θα πρέπει γι' άλλη μια φορά να καλέσουμε να εμβολιαστούνε άμεσα», δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε ότι «όλοι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό. Πόσοι θα θετικοποιηθούν δεν το ξέρουμε. Ενδεχομένως, ένας στους δύο θα είναι θετικός. Πόσοι θα νοσήσουν; Ένα ποσοστό 10%, εκ των οποίων ένα μικρότερο ποσοστό θα νοσήσει βαριά».

Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί ο ιατρός είπε ότι «πριν από μερικούς μήνες στη χώρα μας είχαμε χιλιάδες ανθρώπους να νοσηλεύονται, σχεδόν 4.000. Είχαμε πάνω από 800 ανθρώπους να νοσηλεύονται στην εντατική και χάναμε 100 ανθρώπους την ημέρα, με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων και με μια λιγότερο μολυσματική παραλλαγή»

Και συμπλήρωσε ότι: «Δεν είναι η μετάλλαξη Δέλτα λιγότερο επικίνδυνη. Εμείς είμαστε εμβολιασμένοι. Σήμερα με εμβολιασμένο το 55% του πληθυσμού της χώρας, έχουμε 165 ασθενείς στην εντατική. Χάνουμε περίπου 10 άτομα την ημέρα, με μια αυξητική τάση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικό μέτρο και επιπλέον, έχουμε την κοινωνία ανοικτή».

Παίρνοντας θέση στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε πώς «τα ευπαθή παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Τα παιδιά που έχουν ευπαθές άτομο στην οικογένειά τους, το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστεί, πρέπει και αυτά να εμβολιαστούν. Σε συνεργασία με τον παιδίατρο πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά».

Τέλος υπογράμμισε πως «πρέπει να προφυλάξουμε τον τουρισμό μας. Έχοντας πολλούς εμβολιασμένους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό».

Με μετέπειτα δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το εμβόλιο είναι αυτό που προσφέρει προστασία και κάλεσε ειδικά τους άνω των 50 να εμβολιαστούν καθώς ορισμένοι από αυτούς κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα και να δώσουν μάχη για τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 50 ετών ανέρχονται σε 400.000.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι πολύ σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες και εκτίμησε ότι είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί αναμνηστική δόση.

Ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα εξήγησε ότι είναι ίσης επικινδυνότητας με τις υπόλοιπες, αλλά μολύνει πολύ πιο γρήγορα. Ο ιός, πρόσθεσε θα μεταλλάσσεται διαρκώς «μέχρι να εμβολιαστούμε σε μεγάλους αριθμούς παγκοσμίως».

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε επίσης ότι χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν το προνόμιο να διαθέτουν επάρκεια εμβολίων, πρέπει να το εκμεταλλευτούν.