Ευθύνη της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της πανδημίας - Από τον Τσίπρα να μην... περιμένει τίποτα

Ευθύνη της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της πανδημίας - Από τον Τσίπρα να μην... περιμένει τίποτα

Ακόμα και η πανδημία δεν αφοπλίζει τον κ. Τσίπρα από οργίλο ύψος του. Περιηγήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και δίκην δικαστού δήλωσε πως κάποιοι έχουν «εγκληματικές ευθύνες» για την αδράνεια στην προετοιμασία του ΕΣΥ: «Κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες γι? αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι δραματική».

Η απάντηση ήρθε από έναν ενεργό βορειοελλαδίτη πολίτη στο facebook (αφαιρούμε τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς): «Ακούω εδώ έναν που κάνει δηλώσεις για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία όπως λέει στη Βόρειο Ελλάδα και ότι μπορεί να γίνουμε Μπέργκαμο. Χωρίς να ντρέπεται καθόλου. Ως να μην διοικούσε τη χώρα πέντε χρόνια. Ως να μην έχει ευθύνες για τίποτα. Οι ευθύνες όμως δεν παραγράφονται. Κανενός. Η εγκατάλειψη στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι χθεσινή υπόθεση. Τα γράφουμε χρόνια τώρα. Δρόμοι, δημόσια νοσοκομεία, υπερφορολόγηση, αφελληνισμός επιχειρήσεων, μείωση πληθυσμού, απαξίωση γενική και ειδική. Κανείς από όσους διοίκησαν τη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει δικαίωμα να κουνάει κανένα δάκτυλο» Και καταλήγει σε προσωπική απεύθυνση: «Άντε που νόμισες που θα ξεχάσουμε τόσο απλά».

Η δραματοποιημένη καταγγελία Τσίπρα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Μπέργκαμο, λόγω του συστήματος Υγείας, δεν είναι εποικοδομητική. Και ειδικά την στιγμή που δεν υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο, άρα το σύστημα υγείας ως προς αυτό μικρή σημασία έχει. Έχει για άλλες ασθένειες αλλά όχι για τον κόβιντ. Σημασία έχει να μην φτάσουμε στις ΜΕΘ. Αν φτάσουμε εκεί... ο Θεός βοηθός. Και είναι και άδικη η τερατολογία, όχι για την κυβέρνηση αλλά για το λαό που υφίσταται τις καραντίνες και την οικονομική ανέχεια που φέρνει η πανδημία.

Είναι επίσης και ατεκμηρίωτη: Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του worldometers.info: Το Βέλγιο που έχει ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας έχει 1045 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Ισπανία 780, η Βρετανία 702, η Γαλλία 586, η Ολλανδία 448, και η Ελλάδα μόνο 65!

Αυτό φυσικά δεν οφείλεται σε κανένα σύστημα Υγείας. Οφείλεται στην πρόωρη καραντίνα της Άνοιξης. Για την καραντίνα αυτή ο Τσίπρας λέει συνέχεια ότι «βάλαμε πλάτη». Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Βρέθηκε προ απροόπτου, προ ειλημμένης απόφασης, και αναγκαστικά το αποδέχτηκε. Η εναλλακτική θα ήταν να έλεγε όχι στην καραντίνα και να χρεωνόταν θανάτους.

Όμως δεν βοήθησε καθόλου - ξαναλέμε όχι την κυβέρνηση, αλλά - το λαό και την Υγεία. Όταν οι λοιμωξιολόγοι επέκρουαν την προσοχή, ότι οι συναθροίσεις είναι βασικός αγωγός μετάδοσης, και η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει τις νυχτερινές συνάξεις στις πλατείες, ο Αλέξης κατήγγειλε οργίλως, ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τη νεολαία. Δίνοντας έτσι άλλοθι στους ανεύθυνους που την κοινωνική αποστασιοποίηση την εξελάμβαναν ως καταπίεση και αστυνομοκρατία.

Σε ένα σημείο έχει δίκιο και του το αναγνωρίζουμε. Είπε ότι μόλις μια βδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον πολιούχο, την 28η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Στον μητροπολιτικό ναό γινόταν λιτανεία παρουσία εκατοντάδων πιστών και της πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης που κατά τα άλλα είχε αναστείλει την παρουσία εκπροσώπων της στην δοξολογίας της 28ης Οκτωβρίου».

Όντως οι ιερείς χωρίς καμία προφύλαξη, χωρίς μάσκα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας που φορούσε. Και οι πιστοί με μάσκα μεν οι περισσότεροι, αλλά ένας πάνω στον άλλο. Η δικαιολογία ότι οι ιερείς δεν μπορούσαν να ψέλνουν με μάσκα δεν ευσταθεί. Η συμπεριφορά τους δεν ήταν σεβασμός του «υμνείται τον Κύριον», αλλά ένα μείγμα μεταφυσικής άρνησης του ιού και επίδειξης προσωπικής κοσμικής εξουσίας.

Φάνηκε άλλωστε και από τον Μητροπολίτη θεόκλητο που συμμετείχε στην συγκεκριμένη δοξολογία και νόσησε από τον ιό! ( την ίδια στιγμή που ο… ρωμαλέος Μητροπολίτης Ιερισσού ο οποίος άστραφτε και βρόνταγε στην εκκλησία του ότι ο ιός δεν κολλάει στην εκκλησία, βρέθηκε θετικός, και έβγαλε ανακοίνωση καλώντας τους πιστούς να φορούν μάσκα εκτός αλλά και εντός των ναών!

Σε αυτό, στους ιερωμένους, η στάση της κυβέρνησης ήταν ηπιότερη του επιβεβλημένου. Ίσως γιατί ως συντηρητικό κόμμα η ΝΔ έχει αρκετούς θρησκευόμενους και δεν θέλησε να τους σοκάρει. Ίσως όμως και γιατί οι άμβωνες στην Ελλάδα είναι προεκλογικά μπαλκόνια. Ο χειμώνας πάντως είναι μπροστά μας και η κυβέρνηση θα κριθεί εκ νέου.

Παράλληλα ο Αλέξης επανέφερε το μύθευμα τη Αριστεράς που χαϊδεύει τα αυτιά το ακροατηρίου της, περί «επίταξης» των ιδιωτικών κλινικών. Δεν εξηγεί ότι οι ιδιοκτήτες έχουν παράσχει κλίνες, ούτε ότι επίταξη σημαίνει πως πληρώνει το κράτος με ημερήσια αποζημίωση. Και αφού ακόμη δεν έχουν χρειαστεί προς τι η επίταξη τώρα; Για να αναπαραγάγουμε την αριστερή φιλολογία προς τέρψιν του ακροατηρίου

Από αυτή την αντιπολίτευση η κυβέρνηση δεν έχει να περιμένει καμιά συναίνεση. Όμως δεν κυβερνά η αντιπολίτευση. Την κυβέρνηση ψήφισε ο λαός και αυτή θα κριθεί. Και όσο και να κατηγορεί η αντιπολίτευση στο τέλος οι αριθμοί θα είναι το επιχείρημα, όπως είναι και ως τώρα.