Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο θα πάψει να αναγνωρίζεται ως πρόεδρος της χώρας από τις 5 Νοεμβρίου, όπου λήγει η θητεία του, αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις.

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη υποστήριξης των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στη Λευκορωσία, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα με 574 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 82 αποχές σήμερα, με το οποίο απορρίπτουν τα επίσημα αποτελέσματα των «λεγόμενων προεδρικών εκλογών» της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, καθώς αυτές διεξάχθηκαν με «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων».

Παρόλο που το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικό, φέρει πολιτικό βάρος και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ή θα χορηγήσει οικονομική στήριξη στη Λευκορωσία.

«Όταν λήξει η θητεία του εν ενεργεία απολυταρχικού ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 5 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα πάψει να τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.

Οι μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά τις εκλογές του Αυγούστου απειλούν για πρώτη φορά πραγματικά την 26ετή ηγεμονία του Λουκασένκο, παρόλο που οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν ακόμη αντιδράσει με κυρώσεις.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος ατόμων που ευθύνονται για άσκηση βίας, καταστολή και νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Lukashenko και καλούν τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Καταδικάζουν ακόμη απερίφραστα τις μαζικές συλλήψεις και τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, απεργών και δημοσιογράφων στη χώρα, καθώς συσσωρεύονται οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση, των βιασμό και τον βασανισμό τους στα κέντρα κράτησης και τις φυλακές της Λευκορωσίας.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η υποστήριξη της Μόσχας είναι πλέον κρίσιμης σημασίας για την παραμονή του Λουκασένκο στην προεδρία και το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι υποκινεί επανάσταση στη Λευκορωσία.