Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε Τούρκους για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Bloomberg

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε Τούρκους για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την απαγόρευση ταξιδιών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δύο Τούρκων πολιτών αποφάσισαν οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίποινα για την ερευνητική δραστηριότητα της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων που επικαλείται το Bloomberg, η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης διπλωματών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ η επίσημη υπογραφή των υπουργών αναμένεται αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα παραπάνω αντίποινα δεν θα επηρεάσουν τις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων, ωστόσο σηματοδοτούν μια κλιμάκωση απέναντι στην Τουρκία.

Στην Κύπρο ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον στην Κύπρο. Ο στόχος της επίσκεψης είναι διπλός: αφενός η εμβάθυνση της συνεργασίας «σε επίπεδο 3+1» και αφετέρου να στείλει το μήνυμα πρωτίστως στην Άγκυρα ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της περιοχής.

Ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φτάνει το βράδυ της Τρίτης στην Κύπρο και αύριο θα έχει σειρά επαφών με Κύπριου αξιωματούχους. Τον κ. Φάνον θα συνοδεύουν δύο γενικοί διευθυντές με αρμοδιότητες στα θέματα ακτοφυλακή, ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρο, ο κ. Φάνον θα παρακαθήσει σε δύο συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στη Λευκωσία. Η πρώτη σύσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας των γεωτρήσεων και η δεύτερη με θέματα περιβάλλοντος, εστιάζοντας σε πιθανά προβλήματα και κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στις πλατφόρμες εντός της θάλασσας. Στις συσκέψεις αυτές θα συμμετέχουν τα αρμόδια τμήματα θαλάσσιας ασφάλειας και περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε τεντωμένο σκοινί ο Ερντογάν, ανοίγει μέτωπο με όλους