Ευρωκοινοβούλιο: Προετοιμασία για την έξοδο της Μ. Βρετανίας χωρίς συμφωνία

Ευρωκοινοβούλιο: Προετοιμασία για την έξοδο της Μ. Βρετανίας χωρίς συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη για το σενάριο το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει στο τέλος του 2020 χωρίς να διασφαλίζει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, που θα ρυθμίζει ζητήματα όπως το εμπόριο και η αλιεία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. 

«Παρότι πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι, πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Είμαστε εν όψει σημαντικών αποφάσεων. Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις επιμένουν στη στήριξή τους για τις προτάσεις της Κομισιόν» τόνισε στην ομιλία του ο Σασόλι.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα βάσει του οποίου θα έχει το δικαίωμα βέτο κάθε εμπορική συμφωνία που δεν περιέχει κοινά πρότυπα σε τομείς όπως τα εργασιακά,  η προστασία του περιβάλλοντος και ο ανταγωνισμός.

Το τελευταίο αποτελεί επίμαχο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θέλει διαφανείς και ισότιμους για την αποτροπή της εμφάνισης μίας απορυθμισμένης οικονομίας στις πόρτες της. Η θέσπιση τέτοιων όρων σημαίνει τήρηση κοινών κανόνων στον κοινωνικό τομέα, καθώς και τους τομείς της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, της φορολογίας, πράγμα που το Λονδίνο αρνείται στο όνομα του ελέγχου της δικής του νομοθεσίας.