Ευρωβαρόμετρο: Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων

Ευρωβαρόμετρο: Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων

Η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, ενώ συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες (32%) θεωρούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως ύψιστη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ανησυχία με τους Έλληνες πολίτες μοιράζοντας οι Ιταλοί και οι Κύπριοι, με την καταπολέμηση της ανεργίας να είναι τέταρτο θέμα στη λίστα προτεραιοτήτων για τους Ευρωπαίους πολίτες, με 24%. Τους Ευρωπαίους απασχολούν επίσης η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (31%) και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (24%).

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το 58% των ερωτηθέντων ζητεί ένα Κοινοβούλιο με μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον. 

Υψηλά ποσοστά στήριξης της ΕΕ καταγράφονται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το 59% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ως θετική της συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Το 47% των Ελλήνων θεωρεί ως θετική τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο με 81% και τα χαμηλότερα σε Ιταλία και Τσεχία με 37%. 

Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στο αίσθημα ικανοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην ΕΕ. Περισσότερο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Δανοί και οι Ιρλανδοί με ποσοστό 77%, ενώ οι Έλληνες με ποσοστό μόλις 34% εμφανίζονται ως οι πλέον δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ. Μεγαλύτερη είναι η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία εντός Ελλάδας, καθώς μόλις το 32% δηλώνει ότι λειτουργεί σωστά.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή είναι περιορισμένη, με την Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις. Οι Έλληνες ζητούν σε ποσοστό 77% την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις μαζί με τους Κύπριους και τους Ισπανούς.

Σε σχέση με τις τις αξίες που θα πρέπει να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρείται το πιο σημαντικό ζήτημα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας.