EUMED9: Τι δήλωσαν οι ξένοι ηγέτες για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

EUMED9: Τι δήλωσαν οι ξένοι ηγέτες για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Τις δικές τους απόψεις για θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου κατέθεσαν οι ηγέτες των χωρών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED9. Το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση ήταν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που έθιξαν.  

Π. Σάντσεθ: Ευρωπαϊκή απάντηση για τα μεταναστευτικό και την ενέργεια


Την ανάγκη η Ευρώπη να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό θέμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9). «Οι μεταναστευτικές ροές είναι έντονες για αυτό θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να έχουμε μία συγκεκριμένη απάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες φέτος το καλοκαίρι, επισήμανε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον πιο συχνές και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν τη χώρα του τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα «γιατί η εμπειρία της μας δίδαξε χρήσιμα πράγματα».

Μιλώντας για τα θέματα της ασφάλειας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε πως είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή άμυνα «γιατί μέσω αυτής θα οδηγηθούμε στην Ευρώπη της ασφάλειας και έτσι θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Περαιτέρω, χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης», τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο» προσέθεσε και εκτίμησε πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Τέλος, ο Πέδρο Σάντσεθ σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να σταθεροποιήσουμε την άλλη πλευρά της Μεσογείου μέσω ψηφιακής ανάπτυξης και πολιτιστικών προγραμμάτων».

Γ. Γιάνσα: Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή συνοχή τα πιο σημαντικά θέματα
 

Είναι μία ξεχωριστή στιγμή για εμάς διότι η διεύρυνση της Μεσογειακής Ομάδος συμπίπτει με την Σλοβενική προεδρία. Συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, όχι μόνο θέματα, που αφορούν στις μεσογειακές χώρες, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Κατά την άποψη μου το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης μαζί με την κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή συνοχή.

Η Σλοβενία θα αγωνιστεί σκληρά στο πλαίσιο του EUMED 9 για την πραγμάτωση του σλόγκαν μας «μαζί για μία ανθεκτική Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

Α. Πλένκοβιτς: Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
 

Η Κροατία είναι χώρα της Αδριατικής η οποία έχει τις ρίζες της στη Μεσόγειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για μια εξαιρετική συνάντηση. Η Ελλάδα έχει δείξει αλληλεγγύη όταν η Κροατία επλήγη από δύο σεισμούς και εμείς φέτος το καλοκαίρι στείλαμε αεροπλάνο για την κατάσβεση των πυρκαγιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Ήταν ευκαιρία να συζητήσουμε για πολιτικές εξελίξεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Μιλήσαμε επίσης για μεταναστευτικές ροές και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Επίσης συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ανταλλάξουμε εμπειρίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να ενισχύσουμε τους εμβολιασμούς.

Πλέον βγαίνοντας από την πανδημία να καταβάλλουμε προσπάθεια για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας.

Θέματα πολιτικής και ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας. Έχουμε θέση η οποία στηρίζει την Κύπρο, υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας στη Β. Αφρική», δήλωσε ο Α. Πλένκοβιτς.

Ρ. Αμπέλα: Ο μόνος δρόμος για το μέλλον είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου
 

«Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συζήτηση για καίριο θέμα, την κλιματική αλλαγή. Ολόκληρη η Μεσόγειος, δυστυχώς, είναι μια περιοχή που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μόνο η αρχή. Θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου σε όλους τους συμπολίτες μου στη Μεσόγειο που έχασαν τον σπίτι τους. Η ΕΕ ήταν αυτή που έδωσε το παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα της κλιματικής αλλαγής. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, κατά τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

«Η συζήτησή μας», συνέχισε, «επικεντρώθηκε επίσης στη βιοποικιλότητα, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα δάση. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμφωνήσαμε ότι η προστασία της ανταγωνιστικότητας συγκεκριμένων τομέων αποτελεί προτεραιότητα για την περιοχή μας.

Ο στρατηγικός ρόλος των συνδυασμένων μεταφορών ήταν ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε διότι οι μεταφορές και οι συνδυασμένοι τρόπο μεταφορών έχουν συνέπειες σε όλες τις περιοχές. Συζητήσαμε και για το θέμα της ειρήνης και της ασφάλειας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή της μεσογείου, πρέπει να έχουμε κοινή προσέγγιση».

Ο κ. Αμπέλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλογου είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον. «Η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή και εταίρος της ΕΕ. Να εστιάσουμε στο διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Η περίπτωση του Αφγανιστάν είναι πολύπλευρη περίπτωση, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη. Η επιλογή η ΕΕ να μην εστιάσει σε αυτό το θέμα ουσιαστικά δεν υφίσταται. Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Αμπέλα σημείωσε ότι πρέπει «να δώσουμε ευκαιρίες στη Λιβύη». Ειδικότερα ανέφερε «να συζητήσουμε για το θέμα των επενδύσεων στην Λιβύη και δεν πρέπει να την θεωρούμε ως πηγή παράνομης μετανάστευσης. Η Μάλτα και η Λιβύη θα ξεκινήσουν ξανά τις εμπορικές πτησεις.

Μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να βρούμε ευνοϊκές λύσεις για όλους μας».

Τέλος, ο κ. Αμπέλα τόνισε ότι η πανδημία έχει φέρει στην πρώτη γραμμή τις προκλήσεις που αφορουν την περιοχή μας και προσέθεσε: «Μία ευρωπαϊκή προσέγγιση ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το "πράσινο" διαβατήριο».

Α. Σάντος Σίλβα: Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας
 

Το κλίμα απαιτεί να αναλάβουμε άμεσα δράση. Το δεύτερο θέμα είναι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και κατέστη δυνατή χάρις στα ταμεία που συστήθηκαν για την ενίσχυση της ανάκαμψης και ανάπτυξης τα οποία είναι συνδεδεμένα με οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

Αυτά τα θέματα πρέπει να βρίσκονται στο πυρήνα μιας συζήτησης που πρέπει να συνεχιστεί για να οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη και ανάπτυξη, δήλωσε ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.