Ερντογάν: Εμείς σώζουμε τους πρόσφυγες, άλλες χώρες τους πνιγούν στη θάλασσα

Ερντογάν: Εμείς σώζουμε τους πρόσφυγες, άλλες χώρες τους πνιγούν στη θάλασσα

«Σώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές με το ναυτικό και την ακτοφυλακή μας, ενώ άλλες χώρες που θεωρούν τους εαυτούς τους σύγχρονες και μοντέρνες προσπαθούσαν να σκοτώσουν τους πρόσφυγες σκοπίμως εγκαταλείποντάς τους στο θάλασσες ή ακόμα και να βυθίσουν τα σκάφη τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο πλαίσιο παρακολούθησης της υπό εξέλιξη άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» (Blue Homeland) μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Ταγίπ Ερντογάν - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση, αφήνοντας σαφές αιχμές κατά της Ελλάδος την οποία επανειλημμένα ο ίδιος αλλά και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τη χώρα μας ότι «βυθίζει τις βάρκες των μεταναστών στο Αιγαίο».

Δηλώνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να έχει ισχυρή ναυτική δύναμη, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες με αποφασιστικότητα μέχρι να έχουμε το ισχυρότερο ναυτικό στην περιοχή και στον κόσμο με τα νέα πλοία που κατασκευάζουμε, τα υποβρύχια και τα οπλικά συστήματα που έχουμε αναπτύξει για τα πλοία μας».

Πρόσθεσε δε ότι «ο στρατός μας είναι μια στρατιωτική δύναμη που εκτελεί τις πιο ολοκληρωμένες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο σε πολλά μέρη καθώς και την άμυνα της πατρίδας με όλα τα στοιχεία της» και επανέλαβε πως «εμείς, με το ναυτικό και την ακτοφυλακή μας, σώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από το να χαθούν σε σκοτεινά νερά».

Η Τουρκία είναι μια χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσες και από τις τρεις πλευρές, διαθέτει ισχυρή ναυτική δύναμη, όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Για αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συνεχή βελτίωση του πολεμικού μας ναυτικού από πλευράς εξοπλισμού και προσωπικού ώστε να το διατηρούμε έτοιμο να συμβάλει στην υπεράσπιση της πατρίδας στο υψηλότερο επίπεδο» είπε.

Νωρίτερα, νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τους Έλληνες αξιωματούχους για προκλητικές δηλώσεις και παράνομες ενέργειες, προέβη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας μάλιστα ότι η χώρα του έχει την ισχύ να υπερασπιστεί «τα συμφέροντά της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο».