7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Ερντογάν: Απειλεί με απέλαση τους δέκα πρεσβευτές που στηρίζουν τον Καβαλά

Ερντογάν: Απειλεί με απέλαση τους δέκα πρεσβευτές που στηρίζουν τον Καβαλά

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε απειλές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, έπειτα από την έκκληση που απηύθυναν τα κράτη αυτά υπέρ της απελευθέρωσης του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά, αναφέρουν την Πέμπτη τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Είπα στον υπουργό μας των Εξωτερικών πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους υποδεχθούμε αυτούς στη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια «δίκαιη και ταχεία διευθέτηση της υπόθεσης» του Οσμάν Καβαλά, τούρκου εκδότη και μαικήνα που έχει γίνει μαύρο πρόβατο του καθεστώτος και είναι φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη.

«Είναι δουλειά σας να κάνετε μάθημα στην Τουρκία; Ποιοί νομίζετε πως είστε;», αντέδρασε ο τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζοντας πως η τουρκική δικαιοσύνη είναι «ανεξάρτητη».

«Το δικαστικό σώμα μας είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα ανεξαρτησίας», υποστήριξε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Haberturk.

Η Τουρκία είχε καλέσει την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών τους πρεσβευτές των δέκα χωρών χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την έκκλησή τους υπέρ της απελευθέρωσης του Καβαλά.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα υπογραμμίζουν πως η υπόθεση Καβαλά είναι εμβληματική της καταστολής των διαφωνούντων από τον Ερντογάν.

Στα τέλη του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά επειδή δεν υπήρχαν εύλογες υποψίες ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, εκτιμώντας ότι η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει πως θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει σε βάρος της Τουρκίας, αν ο Καβαλά δεν απελευθερωθεί.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση εναντίον του Καβαλά, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, και άλλων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Θα πάρουμε πίσω τα 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35

Νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πάρει πίσω 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για τα αμερικανικά μαχητικά F-35», όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από τη Νιγηρία, διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την επικείμενη συνεδρίαση της G20 στη Ρώμη, καθώς πιστεύει πως η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ είχαν αποκλήσει την Τουρκία από το πρόγρμμα των F-35, όταν η τουρκική κυβέρνηση είχε προβεί σε αγορά S-400 από τη Ρωσία.