Eρευνητής AstraZeneca: Δεν υπάρχει κίνδυνος νέας πανδημίας λόγω «Όμικρον» - Άμεσα νέο εμβόλιο εάν χρειαστεί

Eρευνητής AstraZeneca: Δεν υπάρχει κίνδυνος νέας πανδημίας λόγω «Όμικρον» - Άμεσα νέο εμβόλιο εάν χρειαστεί

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Βρετανός επιστήμονας και επικεφαλής της έρευνας για το εμβόλιο του κορονοϊού της AstraZeneca, Άντριου Πόλαρντ. Μεταξύ άλλων ο ερευνητής σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, που έκανε την εμφάνισή της πριν λίγες μέρες σε αφρικανική χώρα, και ήδη υπάρχουν φόβοι για εμφάνισή της και στην Ευρώπη, σημείωσε πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί νέο εμβόλιο «πολύ γρήγορα» εάν χρειαστεί, ενώ σχετικά με μία πιθανή επανεκκίνηση της πανδημίας τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανη». 

Πιο αναλυτικά, ο Βρετανός επιστήμονας και διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 το πρωί του Σαββάτου, τόνισε πως «ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά της αναδυόμενης παραλλαγής Omicron πολύ γρήγορα εάν χρειαστεί και πως «τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει να λειτουργήσουν ενάντια στο νέο στέλεχος, αλλά αυτό θα γίνει εμφανές μόνο μετά από περισσότερη έρευνα τις επόμενες εβδομάδες» δείχνοντας πως έχουν ξεκινήσει οι εντατικές έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν τα εμβόλια καλύπτουν την νέα μετάλλαξη.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ξεκαθάρισε πως «είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση μιας πανδημίας» τουλάχιστον σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό». Βέβαια, άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο λέγοντας πως «οι διαδικασίες για το πώς κάποιος θα αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο είναι ολοένα και πιο καλές, οπότε αν χρειαστεί αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να κινηθεί πολύ γρήγορα». 

Τέλος, σημειώνεται πως σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca είπε ότι «ανέπτυξε, σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια πλατφόρμα εμβολίων που μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε γρήγορα σε νέες παραλλαγές που ενδέχεται να προκύψουν», ενώ η φαρμακευτική εταιρεία είπε ότι «ήδη διεξάγει έρευνα σε τοποθεσίες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή».

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι κατασκευαστές εμβολίων Pfizer-BioNTech, Moderna και Novavax δήλωσαν επίσης ότι είναι βέβαιοι ότι μπορούν να καταπολεμήσουν το στέλεχος Omicron.