Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι - Σενάρια για χειρόφρενο στα ΙΧ
Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πάσχα

Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι - Σενάρια για χειρόφρενο στα ΙΧ

Αυστηρότερους ελέγχους ενόψει Πάσχα, προκειμένου να μην «χαθεί» η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού και να φανεί πως τις ημέρες αυτές δεν υπάρχει καμία χαλάρωση των μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση, με σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων το βράδυ της Ανάστασης (από τις 8 το Μεγάλο Σάββατο, που κλείνουν τα καταστήματα) και ανήμερα το Πάσχα. 

«Δείξαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ο πόλεμος όμως δεν κερδήθηκε ακόμα. Η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό αποτέλεσμα», τόνισε εξάλλου στο χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα για τις μετακινήσεις το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα στάλθηκε εξάλλου τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα όσο και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. «Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί», τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Πρέπει να είναι σαφές και το λέμε από τώρα, ώστε ο καθένας να κάνει τις ετοιμασίες του, τον οικογενειακό του προγραμματισμό, ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα».

Για να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα. Οι έλεγχοι θα είναι σε κάθε περίπτωση αυξημένοι σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και εστιάζονται σε εθνικές οδούς, λιμάνια, ΚΤΕΛ και αεροδρόμια μέχρι καταστήματα πώλησης τροφίμων ή αγορές.

Περιπολίες παντού

Ήδη ελέγχονται οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, οι παράδρομοι, οι σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, όπως και όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια με στόχο να αποτραπούν τυχόν «ταξιδιώτες» των ημερών αυτών. Για το λόγο αυτό εξάλλου έχουν προβλεφθεί αυστηρότερες κυρώσεις όπως χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες ενώ για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, εκτός από τις κυρώσεις απλώς θα επιστρέφουν πίσω από όπου ξεκίνησαν.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες σε καταστήματα τροφίμων. Στα κρεοπωλεία, τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ θα υπάρξει αύξηση των περιπολιών για την τήρηση των αποστάσεων και την αποτροπή των ληστειών καθώς θα υπάρχει συσσώρευση μεγάλων χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων.

Στη Βαρβάκειο Αγορά, η είσοδος θα γίνεται από την οδό Αρμοδίου ανά 10 άτομα και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος. Όσοι βγαίνουν τόσοι θα εισέρχονται. Μάλιστα οι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω από την αγορά προκειμένου να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων.

Αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν και σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως είναι οι παραλιακές ζώνες. Αποφασίστηκε ήδη παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην παραλία Θεσσαλονίκης, μέτρα ελήφθησαν και σε ορισμένα σημεία του δήμου Ιωαννίνων, ενώ αυξημένη θα είναι η επιτήρηση και σε άλλα σημεία όπως ο Φλοίσβος που το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε κοσμοσυρροή.

Οι λειτουργίες στις εκκλησίες

Συναγερμός υπάρχει και για το θέμα προσέλευσης πιστών στις εκκλησίες, μετά και τα περιστατικά που έγιναν σε ναούς στο Κουκάκι και την Κέρκυρα και προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση. Θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες γύρω από εκκλησίες την Μεγάλη Πέμπτη και ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή κατά τον Επιτάφιο, αλλά και το βράδυ της Ανάστασης.

«Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος. Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και είναι για να τηρούνται και να ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματικής αγάπης για τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν» τόνισε και πρόσθεσε: «Με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις, που πέραν των νομικών συνεπειών, κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότεροι πιστοί χριστιανοί από άλλους. Πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους του ελληνικού Κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας».