Ερχεται το νέο Εξοικονομώ Κατ' Οίκον: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

Ερχεται το νέο Εξοικονομώ Κατ' Οίκον: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

Επιδότηση μέχρι το 70% της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης, ενισχύσεις ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες ανά νομό, κοινωνικά κριτήρια, αποτελούν μερικές από τις αλλαγές του νέου Εξοικονομώ Κατ Οίκον, ύψους κοντά στα 500 εκατ ευρώ, το οποίο θα αφορά μόνο τη πρώτη κατοικία και ανακοινώνεται μεθαύριο Πέμπτη.

Πρώτη κατοικία, περισσότεροι δικαιούχοι και κοινωνικά κριτήρια


Το νέο πρόγραμμα θα αφορά μόνο στην πρώτη κατοικία, ενώ το υπουργείο προσανατολίζεται σε μείωση του ποσοστού επιδότησης με στόχο να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι δικαιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 70% της συνολικής δαπάνης, ενώ στο πρόγραμμα δεσπόζουν για πρώτη φορά τα κοινωνικά κριτήρια. Έτσι λοιπόν λαμβάνεται υπόψη εκτός από το ατομικό εισόδημα και η ύπαρξη ατόμου με αναπηρία σε μία οικογένεια ή πόσα άτομα μοιράζονται την οικογενειακή στέγη.

Βαθμοημέρες


Μία ακόμη καινοτομία που εισάγεται είναι πως λαμβάνονται υπόψη οι λεγόμενες «βαθμοημέρες». Δηλαδή, οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα νομό. Αν σε μία περιοχή επικρατεί ψύχος ή ζέστη, τότε αυτό λαμβάνεται υπόψη στο νέο Εξοικονομώ. Στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης, ένα νέο κριτήριο που αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι λοιπόν αν η επιχειρούμενη αναβάθμιση συνεπάγεται και εξοικονόμηση ενέργειας ανά κιλοβατώρα, τοτε αυτή έχει αυτόματα και προτεραιότητα.

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η αξιολόγηση των αιτήσεων


Εκτός από το γεγονός πως το νέο Εξοικονομώ Κατ' Οίκον αφορά σε νομούς και όχι σε περιφέρειες όπως το προηγούμενο, αναμένεται η ψήφιση τροπολογίας όπου η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η αξιολόγηση των αιτήσεων μεταβιβάζεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ μέχρι τώρα τη σχετική αρμοδιότητα είχε η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πότε ξεκινά


Ο νέος κύκλος του Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ανακοινώνεται μεθαύριο Πέμπτη από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι προοωθούμενες αλλαγές αναμένεται να «αγκαλιάσουν» περισσότερους πολίτες με κοινωνικά κριτήρια και να συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της πρώτης κατοικίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να κινηθεί στα 500 εκ. ευρώ με τον επιλέξιμο προς επιδότηση ανά κατοικία προϋπολογισμό να είναι χαμηλότερος από τις 50.000 ευρώ. Όριο που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο της δράσης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».