8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Eπιζώσα του Ολοκαυτώματος καταδίκασε τους αντιεμβολιαστές που χρησιμοποιούν το κίτρινο αστέρι

Eπιζώσα του Ολοκαυτώματος καταδίκασε τους αντιεμβολιαστές που χρησιμοποιούν το κίτρινο αστέρι

Η 100χρονη επιζώσα του Ολοκαυτώματος Μάργκοτ Φρίντλαντερ καταδίκασε εκείνους τους αντιεμβολιαστές διαδηλωτές που φορούν το κίτρινο αστέρι (Judenstern), το σύμβολο της δίωξης των Εβραίων από τους Ναζί.

«Σήμερα, παρακολουθώ τη μνήμη όσων συνέβησαν να μετατρέπεται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, χλευασμού, καταπάτησης», είπε σε ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια τελετή για την 77η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

«Δεν πίστευα ότι σε ηλικία 100 ετών θα έβλεπα τα σύμβολα του αποκλεισμού μας από τους Ναζί, όπως το «Judenstern» (σ.σ. εβραϊκό κίτρινο αστέρι), να χρησιμοποιούνται ξεδιάντροπα, ανοιχτά στους δρόμους, από τους νέους εχθρούς της δημοκρατίας, ώστε αυτοί να αυτοπαρουσιάζονται ως θύματα, ζώντας σε δημοκρατία», καταδίκασε η Φρίντλαντερ, αναφερόμενη σε εκείνους τους αντιεμβολιαστές που τοποθετούν στα ρούχα τους το εβραϊκό κίτρινο αστέρι, διαδηλώνοντας κατά των εμβολιασμών για την Covid-19.

Μια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι αυτού του είδους οι διαδηλωτές υποθάλπουν τον παγκόσμιο αντισημιτισμό.

Η μητέρα και ο αδερφός της Φρίντλαντερ δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς. Η ίδια επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενστατ, που βρίσκεται στη σημερινή Τσεχία. Η Μάργκοτ Φρίντλαντερ είναι η μόνη από την οικογένειά της που επέζησε από το Ολοκαύτωμα.

Αφού έζησε στη Νέα Υόρκη για 64 χρόνια, η ίδια επέστρεψε στο Βερολίνο το 2010 με στόχο να διαπεράσει το μήνυμά της στη νεότερη γενιά. «Γύρισα για να σας μιλήσω, να σας απλώσω το χέρι, να σας ζητήσω να μεταφέρετε την μαρτυρία μας, την οποία δεν θα μπορούμε να την πούμε για πολύ ακόμη», τόνισε, μιλώντας στη γερμανική γλώσσα.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που συνέβη, αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Γι' αυτό πρέπει σήμερα να είμαστε σε εγρήγορση - και να μην κάνουμε τα στραβά μάτια όπως κάναμε στο παρελθόν».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι στην απειλή του αντισημιτισμού που δηλητηριάζει ακόμα και σήμερα την κοινωνία.

«Εσείς επιστρέψατε ώστε να η ιστορία να μην επαναληφθεί. Ακούσαμε την προειδοποίηση σας που διατυπώνεται από ανθρώπους σαν εσάς», είπε η Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν. «Αυτή τη φορά, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Ποτέ ξανά!»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ