Επίτιμος δημότης Κέρκυρας και Σερρών ο Πρόεδρος της Σερβίας, T. Nikolic

Επίτιμος δημότης Κέρκυρας και Σερρών ο Πρόεδρος της Σερβίας, T. Nikolic

Το Χρυσό Μετάλλιο της Κερκυραϊκής Αξιοσύνης απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Tomislav Nikolic, που αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του νησιού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο δήμος Κέρκυρας, στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Βαθιά συγκινημένος ο κ. Nikolic έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο της Κερκυραϊκής Αξιοσύνης, ενώ για ακόμη μία φορά ευχαρίστησε τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους Κερκυραίους για τη φιλοξενία και τη μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν το 1916 στους 150.000 πρόσφυγες Σέρβους.

«Η αποβίβαση του σερβικού στρατού στην Κέρκυρα, είναι ένα γεγονός που δεν θα σβήσει ποτέ από την ιστορία μας. Κάθε Σέρβος αισθάνεται ευγνώμονας που οι πρόγονοι του μπόρεσαν να βρουν ένα καταφύγιο σε αυτόν εδώ τον τόπο, να σταθούν στα πόδια τους, να αναρρώσουν και να επιστρέψουν πάλι πίσω στη χώρα τους. Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Κέρκυρα, αυτό θα συνεχίσω να το κάνω, ανεξάρτητα αν θα βρίσκομαι σε αυτό το αξίωμα ή όχι, και νομίζω ότι ο καθένας από εμάς έχει καθήκον προς τους προγόνους του να επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά αυτόν τον τόπο» δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Tomislav Nikolic. 

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από την έλευση και φιλοξενία των χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών και πολιτών, κατά τη διάρκεια του Α'' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Κέρκυρα, το παρόν έδωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας στην ανεπίσημη του αυτή επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του, στο νησάκι Βίδο, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κερκύρας Νεκτάριου, για τους 7.747 Σέρβους στρατιώτες που άφησαν εξαθλιωμένοι από τις κακουχίες, την τελευταία τους πνοή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, είπε, μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι εξαιρετικές, θεμελιωμένες στους μακρόχρονους δεσμούς μας, το πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας μας -τόσο διμερώς, όσο και σε επίπεδο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών- καθώς και στην κοινή Ορθόδοξη παράδοσή μας. Η Ελλάδα διατηρώντας πάντοτε τον εποικοδομητικό της ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων υποστηρίζει, με συνέπεια και σταθερότητα, την ανάπτυξη της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας, πάνω στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να υψώνει τοίχοι. Αυτή η λογική είναι ανιστόρητη απάνθρωπη και αντιδημοκρατική. Οφείλουμε να παρέχουμε άσυλο στα θύματα του πολέμου και να τα αντιμετωπίζουμε ως πρόσωπα ιερά και απαραβίαστα. Από αυτόν εδώ τον τόπο που ιστορικά σηματοδοτεί τον ανθρωπισμό και τη συνεργασία των λαών, στέλνουμε σε όλα τα σημεία του ορίζοντα το βέβαιο μήνυμα πως η αλληλεγγύη των λαών θα κάνει τον κόσμο καλύτερο και θα νικήσει κάθε μορφή θανάτου» ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας αναχώρησε από την Κέρκυρα, ενώ θα παρατείνει την παραμονή του στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται να μεταβεί, ανεπίσημα, και στις Σέρρες, όπου και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σερρών. Εν συνεχεία, θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Τιμίου.

Επίτιμος δημότης Σερρών 

Επίτιμο δημότη Σερρών ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης και Δίπλωμα Τιμής στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Η πρόσκληση στον κ. Nikolic να επισκεφθεί τις Σέρρες είχε επιδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 στο Βελιγράδι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη ελήφθη το 2015 και, όπως είπε ο δήμαρχος, αποτελεί την επιβεβαίωση των δεσμών αιώνων που ενώνουν την Ελλάδα και τη Σερβία.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις και το πνεύμα αλληλεγγύης, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και σημείωσε πως ιδιαίτερα η Ελλάδα επιθυμεί και υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόσθεσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στη Σερβία μπορεί να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο ως γέφυρα επικοινωνίας» και χαρακτήρισε την ανακήρυξη του κ. Νίκολιτς σε επίτιμο δημότη Σερρών «ως την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου Σερρών με δήμους της Σερβίας, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και των επιστημών». Γι αυτό τον σκοπό ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο κ. Nikolic εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή και τόνισε πως τη Σερβία με τις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία συνδέει «ένδοξο ιστορικό παρελθόν».

«Είμαι ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους, συγγενείς της ιστορίας» είπε, έκανε λόγο για «κοινούς ιστορικούς παρονομαστές Σερβίας-Ελλάδας», χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την ιστορία των Σερρών από την εποχή του Βυζαντίου και εξέφρασε την ελπίδα οι Σέρβοι να επισκέπτονται την περιοχή με την ίδια ιστορική και ανθρώπινη περιέργεια.

«Ας γίνει το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Σερρών σύμβολο διαρκούς ενότητας των λαών μας, ας ξεκλειδώσει τις πύλες της γνώσης και της έρευνας» σημείωσε ο κ. Nikolicκαι ευχήθηκε να γίνουν οι Σέρρες τόπος προσκυνήματος για τους Σέρβους, όπως το Άγιον Ορος και η Κέρκυρα.

Επισήμανε πόσο σημαντική ήταν η πόλη των Σερρών για τον αυτοκράτορα Ντούσαν και αμέσως μετά την τελετή επισκέφθηκε την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην οποία ο Ντούσαν είχε ανακηρύξει τον εαυτό του τσάρο.

Ακολούθως, ο Σέρβος Πρόεδρος επισκέφθηκε τη Μονή Τιμίου Προδρόμου έξω από τις Σέρρες και το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ