Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν συνδράμουν εθελοντικά το ΕΣΥ

Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν συνδράμουν εθελοντικά το ΕΣΥ

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη κατά του κορονοϊού απηύθυνε ο Β. Κικίλιας, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επίταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση πως «έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στη δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» και πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 1.400 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική που αντιμετωπίζει και την μεγαλύτερη πίεση 381 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για COVID περιστατικά. Συνολικά όπως είπε έχουν αναπτυχθεί 650 κλίνες ΜΕΘ σε όλο το Λεκανοπέδιο. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν  2.961 απλές κλίνες COVID.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενίσχυση του συστήματος υγείας προστίθενται 550 κλίνες ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ στην Αττική, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid, την ώρα που τα στατιστικά για τις ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο δείχνουν πληρότητα 100%. Από αυτές οι 100 είναι για covid ασθενείς και 450 κλίνες για non covid.

Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία που παρέχουν τις 100 κλίνες covid είναι:

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών: 60 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική: 40 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-covid για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού.
  • Επιπλέον προστίθενται 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα νοσοκομεία που παρέχουν κλίνες non covid στο ΕΣΥ είναι:

  • Το Hellenic Health Care Group: άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group: άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών: άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Παράλληλα, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το 251 ΓΝ Αεροπορίας για non covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Ο υπουργός τόνισε πως οι αριθμοί του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο (σ.σ.: διπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.465 ημερήσια κρούσματα και 630 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ) είναι από μόνοι τους αρκετοί για να πιστοποιήσουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΣΥ.

Ήδη νοσηλεύονται 4.648 ασθενείς με COVID στο νοσοκομεία όλης της χώρας, 1.000 παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Επιβεβαιώνεται  σήμερα με τα 3.465 κρούσματα covid-19 ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η πανδημία και η διασπορά της νόσου στη χώρα μας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο»

«Στην Αττική οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό, οι Διοικητές των νοσοκομείων, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, δίνουν καθημερινά μια συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά «γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί για αυτή την εξέλιξη».

Όπως εξήγησε σύντομα θα επιτευχθεί σύντομα ανοσία σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες, πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως μόνο τον μήνα Απρίλιο, θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατ. εμβολιασμούς χωρίς να περιλαμβάνουμε στον αριθμό αυτό το ποσό των εμβολίων της J&J που θα καθοριστεί για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στις 26 για τις ηλικίες 70-74 ετών. Τέλος, νωρίς στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για τις ηλικίες 65-69.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεπέρασαν το 1,3 εκατ. οι εμβολιασμοί του πληθυσμού την Τετάρτη