Επιστροφή στην μεσαία τάξη όσων έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή στην μεσαία τάξη όσων έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ

«Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία»,  δήλωνε ακριβώς δύο χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters. Χθες, ανακοινώθηκαν πέντε νέα μέτρα που αποδεικνύουν ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα για ανάταξη της οικονομίας δίνοντας σημαντικές ανάσες σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τα πέντε νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε κινήσεις που έγιναν πριν την πανδημία και αφορούν βασικό τμήμα της πραγματικής οικονομίας στην οποία επιχειρείται να δοθεί ώθηση μετά το τέλος της κρίσης που δημιούργησε ο κορονοϊός και το κλείσιμο της αγοράς σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας στον Alpha ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αυτό που θα συμβεί με την οικονομία θα μοιάζει με το τέλος πολέμου», προκειμένου όμως να δημιουργηθούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες δεν αρκεί μόνο η ορθολογική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτών του ΕΣΠΑ, αλλά απαιτείται η δημιουργία θεμελίων στα οποία θα στηριχθεί και η σταδιακή «αποσωλήνωσή της» όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας τον Ιούλιο του 2019 τη διακυβέρνηση της χώρας έθεσε ως κεντρική παράμετρο της θητείας της την ανάταξη της οικονομίας μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που όμως βασικό της γνώμονα είχε τη δημιουργία ελκυστικών δεδομένων για επενδύσεις.

Οι μειώσεις φόρων αλλά και ασφαλιστικών συμφορών ετέθησαν εξ αρχή στο τραπέζι με σταδιακές μειώσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα κυρίως όμως να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δεδομένη πάντα τη θέση που καθιστά την κοινωνική συνοχή απαραίτητο παράγοντα.

Η πανδημία προκάλεσε μια σημαντική καθυστέρηση. Πόροι διατέθηκαν για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ευπαθών ομάδων. Λελογισμένα και μια ορθολογική βάση προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά της οικονομίας σε περιόδους που έφεραν τα μνημόνια. Και αυτό εν αντιθέσει με τα όσα, ανέξοδα, πρότεινε και προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει θέσει ως προμετωπίδα της τακτικής της αφ' ενός την καπηλεία της πανδημίας αφετέρου την πλειοδοσία με υποσχέσεις για μέτρα ανέφικτα έως επικίνδυνα για την ομαλή διαχείριση και την μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Το τέλος της κρίσης που χτίζεται μέσα από τη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας, με βασικό όπλο τους εμβολιασμούς και τα τεστ στο σύνολο του πληθυσμού δημιουργούν τις ικανές αυτές συνθήκες που απαιτούνται ως να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που καθορίζονται και από τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφορούν:

  • μόνιμες μειώσεις φόρων
  • μόνιμες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών
  • κίνητρα και ενισχύσεις για επανέναρξη της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας
  • τόνωση της ρευστότητας

Αξιοσημείωτη η αντίδραση της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής που εκτιμώντας ότι μια αντιδιαστολή των όσων αυτή έπραξε ως κυβέρνηση με αυτά που γίνονται και θα συνεχισθούν σε τομείς όπως η υπερφορολόγηση επιχειρεί να εμφανίσει τα μέτρα που λαμβάνονται ως «μέτρα που εξυπηρετούν την ελίτ».

Τα παραδείγματα που δόθηκαν τη δημοσιότητα δείχνουν βέβαια το αντίθετο. Κυρίως επιβεβαιώνουν αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προεκλογικά θέσει ως κυρίαρχο στόχο λέγοντας «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ»