Eπιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Eπιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κοινοποίησε η Τουρκία, μέσω του μόνιμου εκπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, με την κατηγορεί την Ελλάδα πως παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Καθημερινή. 

«Θέλουμε για άλλη μια φορά να σας επισημάνουμε πως η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση τις σχετικές συνθήκες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Μεσόγειο», τονίζεται αρχικώς στην επιστολή, στην οποία δίνεται έμφαση στην εγγύτητα συγκεκριμένων νησιών -μεταξύ τους και το Καστελλόριζο- με την Τουρκία. 

«Η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας με αυτή τη συμπεριφορά. Οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να φέρουν κλιμάκωση της έντασης, η οποία θα έχει συνέπειες στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω επιστολή.

Τέλος, αναφέρεται ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις Συνθήκες τότε δεν θα μπορεί «να διεκδικεί κυριαρχικά δίκαια δικαιώματα των νησιών που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».