Επιστολή Τ. Ερντογάν στον Αρμένιο Πατριάρχη Τουρκίας

Επιστολή Τ. Ερντογάν στον Αρμένιο Πατριάρχη Τουρκίας

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως αντιπερισπασμός, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, απέστειλε επιστολή στον Αρμένιο Πατριάρχη Τουρκίας, κατηγορώντας «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, «Όλοι γνωρίζουμε τους κύκλους που εργάζονται για να δημιουργήσουν εχθρότητα από το παρελθόν, αγνοώντας την ενότητα μας. Καθώς επιθυμούμε και εργαζόμαστε για ένα μέλλον με ευημερία και ηρεμία, η πιο σημαντική επιθυμία μας είναι να μην επιτρέπουμε σε αυτούς να στοχεύουν στα αντίθετα όσων επιθυμούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή του ο Ερντογάν σημειώνει ότι θυμάται «με σεβασμό τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους κάτω από σκληρές συνθήκες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε μεγάλες θλίψεις στους λαούς παγκοσμίως», εκφράζει τα συλληπητήρια τους στα εγγόνια τους και προσθέτει ότι «η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών μας συνεχίζει να αυξάνεται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάνε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».

«Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι το έλεος του Αλλάχ σε όλους τους Οθωμανούς πολίτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής περιόδου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέψαμε ούτε ένας πολίτης μας να υποστεί ενόχληση ή διακρίσεις λόγω της πίστης ή της ταυτότητας του και ποτέ δεν θα το κάνουμε. Όλοι γνωρίζουμε τους κύκλους που εργάζονται για να δημιουργήσουν εχθρότητα από το παρελθόν, αγνοώντας την ενότητα μας. Καθώς επιθυμούμε και εργαζόμαστε για ένα μέλλον με ενότητα, ευημερία και ηρεμία, η πιο σημαντική επιθυμία μας είναι να μην επιτρέπουμε σε αυτούς να στοχεύουν στα αντίθετα όσων επιθυμούμε. Με αυτές τις σκέψεις, θυμάμαι για άλλη μια φορά με σεβασμό και έλεος τους Οθωμανούς Αρμένιους τους οποίους χάσαμε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ειρήνη σε σας», καταλήγει ο Τούρκος Πρόεδρος