7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Επίσκεψη στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Α. Μέρκελ για τον Nord Stream 2

Επίσκεψη στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Α. Μέρκελ για τον Nord Stream 2
AP Photo

Η καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να επιλύσει τη διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 της Βαλτικής Θάλασσας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά τη νίκη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία, αλλά προγραμματίζεται συνάντηση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, γράφει η Handelsblatt σήμερα Παρασκευή, επικαλούμενη γνώστες του θέματος. Οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες θα καλύψουν σειρά από θέματα, αλλά ο αγωγός Nord Stream 2 θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Πρόσφατα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν Τζέικ Σάλίβαν αναζήτησαν στην Ουάσινγκτον τρόπους επίλυσης του ζητήματος σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου. Η συνάντηση απέτυχε να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά και οι δύο πλευρές την χαρακτήρισαν εποικοδομητική. 

Οι γερμανικές προτάσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, οι Γερμανοί υπέβαλαν προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να εκτονωθεί το θέμα. Αυτές θα πρέπει τώρα να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας ώστε να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και στη συνέχεια να χρησιμεύσουν ως βάση για τη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Μέρκελ.

Οι γερμανικές προτάσεις από τη μία πλευρά στοχεύουν να καταστήσουν πιο ορατή την υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν σκέψεις για την διεύρυνση της υποστήριξης του Κιέβου από το Βερολίνο, γράφει η εφημερίδα.

Η Μέρκελ και ο Μπάιντεν θα έχουν ήδη συναντηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G7 στην Κορνουάλη της Βρετανίας. Εκεί αναμένεται επίσης διμερής συζήτηση, αλλά ο χρόνος θα είναι πολύ σύντομος για να διευθετηθεί η διαφορά του αγωγού, καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ