Επιμένει ο Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν υποχωρούμε για τους S-400, επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Επιμένει ο Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν υποχωρούμε για τους S-400, επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Με αυστηρό τόνο απάντησε στις αμερικανικές κυρώσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως όχι μόνο η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24 o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας ότι «πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει διάλογο ή θέλει να κρύβεται πίσω από την ΕΕ, προσθέτοντας πως το ίδιο ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους», ενώ υποστήριξε πως οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν είχαν ανταπόκριση από τη χώρα μας.

Επίσης ισχυρίστηκε ως προς τις διερευνητικές συνομιλίες ότι «εμείς το λέμε από το 2016 που η Ελλάδα τις διέκοψε», μιλώντας για το Oruc Reis σημείωσε ότι τώρα που οι εργασίες του έχουν ολοκληρωθεί η Ελλάδα ποια δικαιολογία θα βρει τώρα;» και διαμήνυσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Εξάλλου την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, είπε.

Xθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ενώ η Τουρκία επιθυμεί να γυρίσει νέα σελίδα με την ΕΕ, ορισμένοι άλλοι καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να δημιουργήσουν κρίσεις», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο στις σχέσεις τους το συντομότερο δυνατόν.