Επιμένει η Τουρκία ότι θα εισβάλει στην Συρία - Τι είπε ο Ακάρ στον Σοϊγκού

Επιμένει η Τουρκία ότι θα εισβάλει στην Συρία - Τι είπε ο Ακάρ στον Σοϊγκού

Η Τουρκία θα απαντήσει σε κινήσεις που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας στη βόρεια Συρία διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου υπουργού, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για συνομιλίες με τη Μόσχα ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης στην περιοχή που η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, o πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ακάρ τόνισε στον Σοϊγκού ότι «θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε ενέργειες που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί στην περιοχή και η παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο Ακάρ «υπενθύμισε επίσης ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα πρέπει να τηρηθούν».

Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται μια ημέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομο για τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών αλλά και για τη Συρία. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο σταμάτησε τις εξαγωγές σιτηρών από το Κίεβο στη Μαύρη Θάλασσα, απειλώντας με παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Ακάρ και ο Σόιγκου αξιολόγησαν «όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σχετικά με την ασφαλή αποστολή σιτηρών, ηλίανθου και όλων των άλλων γεωργικών προϊόντων», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα, ο Ακάρ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία ήταν σε επαφή με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να ολοκληρωθούν σύντομα οι προσπάθειες.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Μια επίθεση στη Συρία θα υπονομεύσει τη σταθερότητα

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε προειδοποιήσει ότι μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», απαντώντας στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα «καθαρίσει» δύο πόλεις της βόρειας Συρίας από Κούρδους μαχητές.

«Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα» και «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και προέτρεψε την Τουρκία να τηρήσει τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός που θεσπίστηκαν το 2019.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, διακρίνοντας νέες εντάσεις με την Τουρκία, ωστόσο σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.