Επιμένει η Τουρκία: Η Ελλάδα εξασφαλίζει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες

Επιμένει η Τουρκία: Η Ελλάδα εξασφαλίζει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες

Νέα σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την είδηση ότι πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα τον Ιούλιο του 2016.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι μετά την εξέλιξη αυτή η Ελλάδα «κατέστησε σαφές ότι είναι μία χώρα που εξασφαλίζει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες», κατηγορεί τη χώρα πως ενώ «διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας» δεν τέτοιες ενέργειες συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ υποστηρίζει πως η Αθήνα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απόφαση με την παρέλευση του 18μηνου. 

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να επιδιώκει την επιστροφή των «οκτώ» στην Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: 

«Δεδομένου ότι είχαμε επανειλημμένα δηλώσει την καταδίκη μας για την άρνηση της Ελλάδας να μας επιστρέψει τους 8 προδότες πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, αλλά και την απελευθέρωση ενός εξ αυτών στον οποίο δόθηκε άσυλο,  αναμέναμε από την ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει αυτού του είδους τα λάθη με μονομερείς αποφάσεις.

Ωστόσο, μάθαμε ότι τις προηγούμενες μέρες η Ελλάδα άφησε ελεύθερους και τους υπόλοιπους επτά φυγάδες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών φυγάδων ως μία διοικητική απόφαση σχετικά με το χρονικό διάστημα κράτησής τους.

Με την εξέλιξη αυτή οι πραξικοπηματίες θα μπορούν να καταφύγουν ελεύθερα στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι είναι μία χώρα που εξασφαλίζει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες.

Δεν συμβαδίζει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε με τους κανόνες καλής γειτονίας, μία χώρα που διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας να απελευθερώνει προδότες που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μία γείτονα χώρα και να καταλύσουν τη δημοκρατίας της.

Θα επιμείνουμε με αποφασιστικό τρόπο προκειμένου να επιστραφούν οι πραξικοπηματίες προδότες και να δικαστούν στη χώρα μας».