Επικοινωνία του Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας με τον Ερντογάν

Επικοινωνία του Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας με τον Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας την παραμονή της συνόδου της ομάδας των G20, όπου προεδρεύει η χώρα του τελευταίου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν να αφήσουν ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου, προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διευθετήσουν τα προβλήματα», επισήμανε η τουρκική προεδρία.

Η επικοινωνία αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία το Ριάντ έχει ήδη θέσει σε ισχύ ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων.

Σημειώνεται ότι το 2017, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών του Κόλπου, υπό το Ριάντ, επέβαλε εμπάργκο στο Κατάρ, με την Άγκυρα να υποστηρίζει την Ντόχα και στρατιωτικά και οικονομικά. Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα, προωθούν την ανατροπή των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν κι άλλο μετά την άγρια δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων την πολιτική που ακολουθούν στις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

AP Photo/Burhan Ozbilici, File