Επανέρχονται κάποιοι περιορισμοί καθώς παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων
Ισλανδία - Κορονοϊός

Επανέρχονται κάποιοι περιορισμοί καθώς παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων

Η Ισλανδία, μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου που ήρε τους υγειονομικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή νέους περιορισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19.

«Ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει ιδιαίτερα στην Ισλανδία και μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό», όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Κάτριν Γιακομπσντότιρ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Ωστόσο πρέπει (να λάβουμε μέτρα) για να ανακόψουμε την τρέχουσα τάση», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα από τα μεσάνυκτα της Κυριακής και έως τις 13 Αυγούστου στις δημόσιες συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετέχουν έως 200 άτομα, θα ισχύει εκ νέου το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 23:00.

Να σημειωθεί ότι πισίνες και γυμναστήρια θα μπορούν να λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς τους, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι ξανά υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους.

Χάρη στο υψηλό ποσοστό των εμβολιασμών κατά της covid-19 –με περισσότερο από το 85% των πολιτών άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί– η Ισλανδία ήρε πριν περίπου ένα μήνα όλους τους περιορισμούς που αφορούσαν τους εσωτερικούς χώρους, διεκδικώντας την πρωτιά στην Ευρώπη.

Εντούτοις, από τις 20 Ιουλίου η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέα μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού, με συνολικά 355 νέες μολύνσεις να έχουν καταγραφεί από τότε στο νησί. Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Αξίζει να επισημανθεί καθώς η πλειονότητα των κατοίκων της Ισλανδίας είναι εμβολιασμένοι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά covid-19 και μόλις τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται.

«Από τη μία πλευρά παρατηρούμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα επιθυμούσαμε, όμως αυτό που πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα είναι τα σοβαρά περιστατικά και το ποσοστό τους σε σχέση με τις μολύνσεις», όπως επεσήμανε η υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβαρσντότιρ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι επαναφέρει την υποχρέωση ενός αρνητικού μοριακού τεστ έως και 72 ωρών για όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ισλανδία. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 27 Ιουλίου.