ΕΟΔΥ: Δύο τα εισαγόμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Δύο τα εισαγόμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στην χώρα μας έχουν βρεθεί έως σήμερα, δυο εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), αναφέρει ο ΕΟΔΥ σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση των δύο δειγμάτων και αφορούν σε West Africa clade . Σύμφωνα με τον Οργανισμό οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση.
 
Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. 

Υπενθυμίζεται ότι προ τεσσάρων ημερών έγινε γνωστό το δεύτερο ύποπτο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στην Ελλάδα που αφορά ασθενή 47 ετών ο οποίος είχε ταξιδεύσει πρόσφατα στην Ισπανία. 

Η κατάσταση του ασθενούς

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στην Ελλάδα την Τετάρτη 8 Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά, ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  • Στενή προσωπική επαφή
  • Έκθεση σε βιολογικά υγρά
  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα.