Ενίσχυση έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ η επιδότηση στον Τουρισμό - Οι δικαιούχοι των 350 εκατ. ευρώ

Ενίσχυση έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ η επιδότηση στον Τουρισμό - Οι δικαιούχοι των 350 εκατ. ευρώ

Ενίσχυση που σε πρώτη φάση θα κυμανθεί στα 350 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 420 εκατ. ευρώ, εφόσον παραστεί ανάγκη, θα δοθεί για να ανοίξει ο τουρισμός, έπειτα και από την έγκριση της Κομισιόν.

Ενισχύσεις που θα διατεθούν ως κεφάλαια κίνησης, θα είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα με μέγιστο ποσό τα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και θα αφορούν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, πρακτορεία, τουριστικά λεωφορεία, καθώς και επιχειρήσεις franchise.

«Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πόροι είναι απολύτως εξασφαλισμένοι η ενίσχυση για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή για τα καταλύματα, θα είναι ίσοι με το 5% του κύκλου εργασιών κάθε επιχείρηση το οικονομικό έτος 2019. Ενώ για τη δεύτερη κατηγορία θα είναι ίση με το 2,5%», ανέφερε νωρίτερα κατά την συνάντησή του με τα στελέχη του τουριστικού κλάδου ο πρωθυπουργός.

Τα κεφάλαια κίνησης θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά εξοπλισμού και την προετοιμασία των τουριστικών μονάδων ενόψει του πραγματικού ανοίγματος της σεζόν, που τοποθετείται τον Ιούλιο και αφορά μικρομεσαίες (300 εκατομμύρια ευρώ) όσο και μεγάλες επιχείρησης (50 εκατομμύρια ευρώ).Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 5% για τα καταλύματα και στο 2,5% για τις λοιπές επιχειρήσεις επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Κριτήρια ένταξης

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Νόμιμη λειτουργία.

Β) Ουσιαστική δραστηριοποίηση στις ανωτέρω δραστηριότητες (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα).

Γ) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%.

Δ) Προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας.

Ε) Υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ).

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι’ αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω - ότι σε συνεργασία με την πολιτεία- η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Της σύσκεψης με τους εκπροσώπους του τουρισμού είχε προηγηθεί η έγκριση από την ΕΕ για την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

«Πήραμε πριν από λίγο την σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός

Και εξήγησε ότι προϋπόθεση είναι αντίστοιχη με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για το ανάλογο πρόγραμμα για την εστίαση, να υπάρχει μείωση τζίρου της τάξης του 30% και φυσικά οι επιχειρήσεις να απασχολούν, τουλάχιστον, έναν εργαζόμενο. Σημειωτέον ότι για επιχειρήσεις οι οποίες συστάθηκαν το 2020 αυτές -όπως και στην εστίαση- εντάσσονται αυτοδίκαια στο πρόγραμμα.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών Ανάπτυξης, Τουρισμού 

«Πριν από 1,5 μήνα ήμασταν, εδώ, για την εστίαση. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά η εστίαση λειτουργεί, το πρόγραμμα, η πλατφόρμα, είναι σε λειτουργία από τις 14 του μηνός. Έχουν, ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις που είναι να πάρουν τα λεφτά τους οι επιχειρήσεις και περίπου άλλες 12.000 εκκρεμεί να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Χθες, είχαμε ρεκόρ εκκαθαρίσεων, πάνω από 2.000 αιτήσεις εκκαθαρίσαμε μόνο χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να δώσουμε γρήγορα τα λεφτά στους δικαιούχους και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε με τον τουρισμό. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αντίστοιχη πλατφόρμα του τουρισμού», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τη στιγμή που κάνουμε ό,τι μπορούμε και με το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και με όλες τις δράσεις μας για να πατήσει η τουριστική οικονομία αλλά και η ευρύτερη οικονομία στα πόδια της, δεν ξεχνάμε την απαραίτητη στήριξη η οποία πρέπει να παραμένει και να υπάρχει και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να μπορέσει μετά ο τουρισμός μόνος του να ανοίξει τα φτερά του, όπως μόνο ο τουρισμός ξέρει να κάνει. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.



«Εγώ απλά να προσθέσω μόνο ότι η ενίσχυση αυτή είναι ακατάσχετη -όπως όλες οι ενισχύσεις που δίνουμε- και υπάρχει και επίσης μια προϋπόθεση του ενός εργαζομένου», σημείωσε ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννης Τσακιρης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση του ελληνικού προγράμματος 800 εκατ. ευρώ, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», συμπλήρωσε η κ. Βεστάγκερ.

Το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% κατά το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου ή σε 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τις λεπτομέρειες του επιχειρησιακού προγράμματος στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων

Διαβάστε ακόμα:

Πληρότητα έως 95% στις Κυκλάδες: Τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις σε 10.000 τουριστικά καταλύματα

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ύψους 800 εκατ. για τη στήριξη του τουρισμού