Ένα ακόμα βήμα του Πούτιν για το ρωσικό ίντερνετ

Ένα ακόμα βήμα του Πούτιν για το ρωσικό ίντερνετ

Εδώ και χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πειραματίζεται με το πώς θα ελέγξει όσο το δυνατόν καλύτερα και αυστηρότερα το διαδίκτυο στη χώρα του, προκειμένου να περιορίσει τις εστίες διασποράς μη ελεγχόμενων ειδήσεων. 

Προ ημερών, θεμελίωσε ένα ακόμα βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση, μεταφέροντας αρμοδιότητες προς την Roskomnadzor, τη ρυθμιστική αρχή διαδικτύου της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense One, η κυβέρνηση μετέφερε όλες τις επιμέρους υπηρεσίες που αφορούν το διαδίκτυο από το Υπουργείο μέσων ενημέρωσης στην Roskomnadzor. 

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2019, η Ρωσία έκανε το βήμα αποσύνδεσης από το διαδίκτυο θέτοντας δοκιμαστικά  σε εφαρμογή το δικό της εθνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο της χώρας, κατά τη δοκιμή του Runet, «οι χρήστες δεν πρόσεξαν κάποια αλλαγή, ενώ για τα αποτελέσματα ενημερώθηκε ο πρόεδρος Πούτιν».

Ο λόγος της καθολικής αποσύνδεσης είναι για να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να δοθεί ανατροφοδότηση για τροποποιήσεις σε έναν προτεινόμενο νόμο που εισήχθη στο Ρώσικο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018.

Κεντρικός φορέας του εγχειρήματος είναι η Roskomnazor, η οποία επιθεωρεί την κυκλοφορία και μπλοκάρει το απαγορευμένο περιεχόμενο, εκτός του ότι διασφαλίζει ότι η κυκλοφορία μεταξύ Ρώσων χρηστών παραμένει εντός της χώρας και ότι δεν μεταφέρεται μέσω εξυπηρετητών από το εξωτερικό.

Όμως ο Πούτιν δεν σταματά εδώ καθώς, έχει επίσης σχέδια να δημιουργήσει τη δική της εγκυκλοπαίδεια Wikipedia και έχει ψηφίσει νόμο που απαγορεύει την πώληση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οποία δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό. Επίσης έχει σχέδια να αναπτύξει εναλλακτικές υπηρεσίες τύπου Google και Facebook στο μέλλον.

Η Ρωσία φημολογείται πως έχει ξοδέψει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τα παραπάνω σχέδια της. Ενώ όμως η χώρα έχει περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, από VPN έως και κρυπτογραφημένες εφαρμογές μηνυμάτων, οι ειδικοί θεωρούν πως η Ρώσικη κυβέρνηση είναι απίθανο να ασκήσει τον έλεγχο, που κατάφερε η Κίνα με το «Μεγάλο Τείχος» γνωστό και ως Firewall.

Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τη δυνατότητα της πλήρους απομόνωσης, τα δοκιμαστικά δείχνουν μια αναδυόμενη τάση η οποία είναι τα πολλαπλά διαδίκτυα, "splinternet", ανά την υφήλιο, πρόβλεψη που είχαν κάνει οι Τζαρεντ Κοέν και Έρικ Σμιτ στο βιβλίο «Η νέα ψηφιακή εποχή».