Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο μπορεί να αύξανε τις τιμές παγκοσμίως
Προειδοποίηση ΗΠΑ σε ΕΕ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο μπορεί να αύξανε τις τιμές παγκοσμίως

Μια ευρωπαϊκή απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες οικονομικές συνέπειες, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, και τον υπουργό Οικονομικών, Σεργκέι Μαρτσένκο, στην Ουάσιγκτον, η Γέλεν υποστήριξε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Η Ευρώπη πρέπει ξεκάθαρα να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σκεφτόμαστε μια πλήρη ευρωπαϊκή απαγόρευση, ας πούμε, των εισαγωγών πετρελαίου», ανέφερε.

Μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στον τομέα της ενέργειας θα αύξανε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου «και, αντίθετα, θα μπορούσε να έχει πολύ μικρό αρνητικό αντίκτυπο στη Ρωσία, επειδή παρόλο που θα εξήγαγε μικρότερες ποσότητες, η τιμή που θα εισέπραττε από τις εξαγωγές θα ήταν υψηλότερη».

Αναφερόμενο στο ενδεχόμενο ενός εμπάργκο η Γέλεν είπε, «αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό χωρίς να βλάψουμε ολόκληρο τον κόσμο μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας, θα ήταν ιδανικό».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει περίπου το 45% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, εξετάζει να διευρύνει τις κυρώσεις της ώστε να συμπεριλάβει εμπάργκο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά αξιωματούχοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι τέτοια μέτρα θα πάρουν «μερικούς μήνες».

Το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβαρύνει πολύ την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή του για φέτος σε 2,8%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 3,9%, τον Ιανουάριο.