Εμβολιασμοί: Νησιά δύο ταχυτήτων εν μέσω τουριστικής περιόδου

Εμβολιασμοί: Νησιά δύο ταχυτήτων εν μέσω τουριστικής περιόδου

Την ώρα που η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες, να πλασαριστεί ως Covid-free προορισμός και ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δ», σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κρήτη, οι εμβολιασμοί προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Τα μέχρι τώρα εντοπισμένα κρούσματα στο νησί ανέρχονται σε 15, ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συνδυασμό με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος αυξάνουν την ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην τουριστική σεζόν.

Τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στην Κρήτη κινούνται αρκετά χαμηλά, καθώς στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου κινούνται στο 37,94% και σε εκείνη του Ρεθύμνου στα 37,69%.

Επί ενός συνόλου 74 περιφερειακών ενοτήτων, το Ηράκλειο κατέχει τη 50η θέση και το Ρέθυμνο τη 52η. Εξαίρεση αποτελούν το Λασίθι (51,02%) και τα Χανιά (46,86%).

Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, η ανταπόκριση στο πρόγραμμα εμβολιασμών είναι χαμηλή, ο αριθμός των ακυρώσεων με εμβόλια AstraZeneca είναι μεγάλος, οι πολίτες εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί και οι αρμόδιοι κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή.

Την ανησυχία του για την πορεία εμβολιασμών στο νησί εξέφρασε χθες κατά την επίσκεψή του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα άλλα νησιά

Σε κάθε περίπτωση και παρ' ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για τα νησιά, οι εμβολιαστικές τους επιδόσεις κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

«Πρωταθλήτρια» εμβολιασμών πανελλαδικά είναι η Μύκονος (89,72%) και ακολουθούν η Κέα (84,56%), η Σαντορίνη (78,05%), η Μήλος (78,02%), η Πάρος (62,77%), η Ιθάκη (61,53%), η Σύρος (59,66%), η Κως (56,8%), η Τήνος (56,11%) και οι Σποράδες (53,84%).

Στη δεύτερη κλίμακα βρίσκονται η Νάξος, η Ικαρία, η Λήμνος, η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Χίος και η Ρόδος, με ποσοστά 47%-50%. Τα παραπάνω νησιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων, μονίμων και εποχικών εργαζομένων, άνω των 18 ετών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Jonshon & Jonshon.

Πρόκειται για μια επιχείρηση στην οποία το Μαξίμου δίνει μεγάλη βαρύτητα, καθώς από την τελική έκβασή της, τόσο στο εύρος του εμβολιασμού όσο και στον χρόνο που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο, εξαρτώνται δύο βασικοί παράγοντες: το πόσο θα ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά και η υγειονομική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.