ΕΜΑ για AstraZeneca: Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερισχύουν των κινδύνων

ΕΜΑ για AstraZeneca: Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερισχύουν των κινδύνων

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου μετά την αναστολή των εμβολιασμών από 19 ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχιών για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων. «Ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό» επισήμανε η Κουκ, τονίζοντας ότι «τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων».

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καταστάσεις σαν κι αυτή δεν είναι μη αναμενόμενες όταν εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν σπάνια ή σοβαρά περιστατικά ασθενειών μετά από εμβολιασμό», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη.

Η Εμερ Κουκ δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, και τα οποία είναι πολύ σπάνια. Γι’ αυτό και «είναι επιτακτική η ανάγκη να διερευνηθούν τάχιστα όλα αυτά τα περιστατικά» για να καθοριστεί αν το εμβόλιο προκάλεσε όντως το πρόβλημα ή όχι, πρόσθεσε. 

Πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό. «Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Επισήμανε ακολούθως ότι ο ΕΜΑ ερεύνησε αρχικά κατά πόσον συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca προκαλούν πιθανώς ανεπιθύμητες παρενέργειες, από τη στιγμή που η Αυστρία απαγόρευσε τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα και ότι καθώς αναφέρονταν κι άλλα περιστατικά «εμπλέκονται περισσότερες παρτίδες και ως εκ τούτου είναι απίθανο να συνδέεται όλο αυτό με μία παρτίδα».

Σύμφωνα με την ίδια υπήρξαν 30 περιπτώσεις ως 10 Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προστέθηκαν κι άλλες το σαββατοκύριακο, με τους αριθμούς να εμφανίζουν μια δυναμικότητα που εξετάζεται και στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχει πρόβλημα που είναι άλυτο, τότε θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα. 

Να σημειωθεί ότι Επιτροπή Ασφαλείας του EMA συνέρχεται σήμερα για να αξιολογήσει τις νέες πληροφορίες και θα καταλήξει σε συμπέρασμα κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την Πέμπτη

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 19 ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία, Σουηδία, Κύπρος) έχουν αναστείλει τη χρήση του και αναμένουν τη γνωμοδότηση της ΕΜΑ που αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη.