Εμ. Μακρόν: Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο της Ευρώπης στην Αν. Μεσόγειο - Σε εξέλιξη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Εμ. Μακρόν: Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο της Ευρώπης στην Αν. Μεσόγειο - Σε εξέλιξη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει σαφή θέση απέναντι στον Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Μακρόν σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν δέχεται μονομερείς κινήσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία σήμερα εμφανίζει απαράδεκτη συμπεριφορά».

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο στην περιοχή», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αζαξιό, αποδοκιμάζοντας την υπογραφή από την Άγκυρα «απαράδεκτων συμφωνιών με την Λιβύης που αρνούνται τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», καθώς και τις τουρκικές ενέργειες γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, επίσης ως «απαράδεκτες».

Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία του να υπάρξει διάλογος με την Άγκυρα, λέγοντας ότι «ελπίζω ότι οι συζητήσεις σήμερα το απόγευμα θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε μια κοινή θέση και η βαθιά μου επιθυμία είναι να ξαναρχίσουμε έναν γόνιμο διάλογο με την Τουρκία».

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε την ανάγκη «να δείξουμε την αλληλεγγύη μας», ενώ έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Γερμανία για το θέμα της Μόριας.

«Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση» με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επιθυμούν να «υποβάλλουμε μια πρόταση (...) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς».

«Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα» σημαίνει ότι «πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.