7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Eμ. Μακρόν: Η G7 δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα

Eμ. Μακρόν: Η G7 δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα
Phil Noble/Pool via AP

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα», παρότι το τελικό ανακοινωθέν καλεί το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος της Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Μακρόν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη ότι η G7 είναι ένα «σύνολο δημοκρατιών» που θέλει «να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα», παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών κάλεσαν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ μεγάλο βαθμό αυτονομίας, σύμφωνα με μια σχεδόν τελική εκδοχή του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G7.

«Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, καλώντας μεταξύ άλλων την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τη Σιντζιάνγκ και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνονται στην Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και στον Βασικό Νόμο», ανέφερε η G7.

Επιπροσθέτως η G7 υπογράμμισε «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση θεμάτων στα Στενά». «Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο και αύξησης των εντάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ακόμη:

Κίνα προς G7: Οι «μικρές» ομάδες χωρών δεν κυβερνούν τον κόσμο

Οι G7 θέλουν να σταματήσουν την επέλαση της Κίνας με τον δικό τους «Δρόμο του Μεταξιού»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ