ElvalHalcor: Ώριμη επενδυτική επιλογή σε τιμή... ευκαιρίας

ElvalHalcor: Ώριμη επενδυτική επιλογή σε τιμή... ευκαιρίας

Έχοντας πρόσφατα εισέλθει στην παρέα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και με φόντο τα ισχυρά χρηματοοικονομικά της μεγέθη και τις ογκώδεις μεσοπρόθεσμες επενδύσεις, η μετοχή της ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) του ομίλου Στασινόπουλου αποτελεί μια από τις ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές.

Ο «βαρύς» χαρακτήρας της μετοχής δεν προσελκύει κερδοσκοπικά κεφάλαια, και παραμένει υποτιμημένη, όσο παράξενο κι αν φαίνεται αυτό σε ένα ταμπλό όπου οι περισσότερες «καλές» μετοχές έχουν ήδη κινηθεί έντονα ανοδικά.

Με «μόλις» +127% απόδοση από τα χαμηλά της κρίσης, αφορά σε μετοχή που δεν παρελαύνει συνοδεία τυμπάνων, παρά το ότι σαφώς και υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη.

Ωστόσο, μια ενδελεχής ματιά θα αναδείξει αφενός την ποιότητα των κεφαλαίων που την προτιμούν, αφετέρου την αξία της ίδιας της εταιρείας, που χονδρικά αναμένει έως 20% αύξηση κύκλου εργασιών κάθε χρόνο για τα επόμενα 3-4 έτη.

Σε αυτό συνεπικουρούν τόσο η δοκιμασμένη διοίκηση, όσο και το έντονα διεσπαρμένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, καθώς έχει παραγωγική βάση σε 17 χώρες, εμπορική παρουσία σε 100 και δραστηριοποιείται σε πολλές αγορές, όπως αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική βιομηχανία, συσκευασία και ενέργεια (δίκτυα διανομής και ΑΠΕ).

Έτσι, είναι προφανές ότι ακολουθεί με πολύ ομαλό τρόπο την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και πολλές άμυνες σε οποιοδήποτε εξωτερικό σοκ θα έπληττε μεμονωμένα κλάδους της οικονομίας, ενώ και η κατάσταση στην αγορά εμπορευμάτων (αλουμινίου και χαλκού) φανερώνει τη θετική για την εταιρεία συγκυρία.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι η εταιρεία συνεισφέρει το 0,4% του συνολικού ΑΕΠ μας (περ. 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο), προσφέροντας 14.000 θέσεις εργασίας και έχοντας παράλληλα το 7,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας στη βιομηχανία.

Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία συνεχώς επενδύει στο μέλλον της. καθώς  μόνο για το 2022 υπολογίζονται επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ, που μεταφράζονται σε πάνω από 500 χιλ. τόνους παραγωγής σε προϊόντα αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ) και χαλκού (ΧΑΛΚΟΡ).

Το νέο ομόλογό της (7ετές, 250 εκατ. ευρώ, με 2,45% ετήσιο επιτόκιο) υπερκαλύφθηκε σχεδόν 3 φορές (734,9 εκατ. ευρώ), υποδεικνύοντας και την εμπιστοσύνη της αγοράς με το 68% να πηγαίνει σε ιδιώτες. Το εν λόγω ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη μείωση του - ούτως ή άλλως - χαμηλού δανεισμού (η δανειακή επιβάρυνση βρίσκεται μόλις στο 1,14) καθώς αναμένεται να αποπληρωθούν 154 εκατ. ευρώ από τα 657 (31 Δεκ 2020).

Στο ταμπλό, η μετοχή δεν φαίνεται να αποτυπώνει τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανοδική μεσοπρόθεσμα, με αρκετά ομαλή και αμυντική συμπεριφορά,  ωστόσο η κεφαλαιοποίηση των 710 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 880 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο και ήδη αυξημένο 28% σε ετήσια βάση, φαντάζει χαμηλή, αναγνωρίζοντας εξάλλου και τα 70 εκατ. καθαρής κερδοφορίας με +1000% αύξηση σε ετήσια βάση.

Το επίπεδο των 1,80 ευρώ είναι σημαντική στήριξη για τοποθετήσεις, με τον στόχο για το 2022 να είναι η περιοχή των 2,60, όπου η εταιρεία υπενθυμίζεται ότι είχε δώσει γενναίο μέρισμα 24 λεπτών, ήτοι 9% επί της τιμής της προηγούμενης ημέρας. Βραχυπρόθεσμα, το επίπεδο που εμποδίζει να ξεδιπλωθεί η ανοδική τάση είναι τα 2 ευρώ, που συνιστούν και την αντίσταση στον πλαγιοπτωτικό σχηματισμό.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.