Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ

Στο Κάιρο μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι με βασικό αντικείμενο των την οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, ο σκοπός της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο είναι να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχεται τον Έλληνα ομόλογό του στο Κάιρο για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και το συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει σε ανάρτηση του ο εκπρόσωπος του Σ. Σούκρι.

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad, επικαλούμενη ελληνικές διπλωματικές πηγές, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Το δημοσίευμα σημείωνε ακόμα ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Λίβυου Σάρατζ και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς Κάιρο και Αθήνα συμφώνησαν πριν από μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είχε επισκεφτεί το Κάιρο στις 18 Ιουνίου, με τον ίδιο να δηλώνει ότι θα μετέβαινε μαζί του όλη η ελληνική τεχνική ομάδα εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.