Ελευθερία-Ο δρόμος της ανάκτησής της

Ελευθερία-Ο δρόμος της ανάκτησής της

Οι φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Φιλελεύθερο στα περίπτερα το βιβλίο «Ελευθερία-Ο δρόμος της ανάκτησής της» του Floyd A. Harper

Η σύντομη αυτή πραγματεία περί ελευθερίας γράφτηκε σε μια εποχή στην οποία η ελευθερία του ατόμου, η ελευθερία όπως την αντιλαμβανόταν ο κλασικός φιλελευθερισμός, βρισκόταν σε υποχώρηση: η φασιστική απειλή ήταν πρόσφατη, η κομμουνιστική απειλή μεγάλωνε, ενώ στις δημοκρατικές χώρες το κράτος επεκτεινόταν διαρκώς εις βάρος της ατομικής ελευθερίας.

Απέναντι σε αυτές τις ιδεολογικές δυνάμεις, που συχνά στηρίζονταν σε στρεβλές αντιλήψεις για την «πραγματική ελευθερία» και τη σχέση ατόμου - κοινωνίας, ο Floyd A. Harper, εξέχουσα προσωπικότητα του κλασικού φιλελευθερισμού κατά τον 20ό αιώνα, προβαίνει σε μια στέρεα, σαφή και προσιτή υπεράσπιση των κλασικών φιλελεύθερων αρχών που έχουν στο επίκεντρό τους το πρωτείο της ελευθερίας του ατόμου από καταναγκασμούς και την οικοδόμηση μιας ελεύθερης κοινωνικής τάξης χτισμένης στις εθελοντικές σχέσεις και συναλλαγές ελεύθερων ανθρώπων.

Στη βάση του φιλελεύθερου οράματος του Harper τοποθετείται η οικονομική ελευθερία: η ελευθερία των ατόμων να κατέχουν περιουσία, να εργάζονται και να συναλλάσσονται ελεύθερα σε μια ελεύθερη αγορά. Οι ιδέες του βιβλίου είναι διαχρονικές, οι προβληματισμοί του παραμένουν επίκαιροι. Το βιβλίο του Harper θα αποτελέσει μια πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιοθήκη των αναγνωστών/-ριών που ενδιαφέρονται για τον φιλελευθερισμό, αλλά και για τις πολιτικές ιδέες γενικότερα.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ και το Foundation For Economic Education.