Ελ. Ράικου: «Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν»

Ελ. Ράικου: «Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν»

Του Αλέξανδρου ΔιαμάντηΒ 

Κόλαφος εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη ΠαπαγγελόπουλουΒ φέρεται ναΒ είναι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατήγγειλε ότι αισθάνθηκε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου εναντίον όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, φέρνοντας στο μυαλό της και τον εκρηκτικό μηχανισμό που άγνωστοι είχαν βάλει στην εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, ενώ κατέθεσε ότι ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν από το 2005. «Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη», τόνισε η Ελένη Ραΐκου και νωρίτερα μίλησε για παρεμβάσεις από δημοσιογράφους όπως της Γιάννας Παπαδάκου.

Περιγράφοντας την έρευνα που έγινε για την υπόθεση της Novartis φέρεται να σημείωσε: «Άνοιξαν και 36 λογαριασμούς. "Δεν πηγαίναμε σπίτια μας ούτε τα Σαββατοκύριακα" . Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως ...υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως "για Βενιζέλο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι"; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου . Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει.Β " φεύγω τώρα να στα φέρω". Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε».Β 

Της «παρέμβασης της Γ. Παπαδάκου ακολούθησε, σύμφωνα με την κυρία Ράικου αυτή του Δ. Παπαγγελόπουλου. «Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. "Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή"; "εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής" απάντησα. "Κάτσε και θα δεις" είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι», τόνισε με νόημα.

Παράλληλα, κατονόμασε έτερο δημοσιογράφο από το Documento, ο οποίος υποστήριξε ότι της τηλεφώνησε για τηςΒ πει πως κατηγορείται για απόκρυψη στοιχείων από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα.

Επιπλέον, σχολίασε χαρακτηριστικά για τον Δ. Παπαγγελόπουλο ότι "ειλικρινά απορώ πώς τον στήριζε η τότε κυβέρνηση.Β Λειτουργούσε μεΒ τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους.

Για το πώς βγήκε το όνομα «Ρασπούτιν», η κ. Ράικου κατέθεσε ότι από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε αποκαλούσε τον εαυτό του ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος Ρασπούτιν, από τότε θυμάμαι να το λέει.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της υπογράμμισε ότι μπροστάΒ σε όσα έχει κάνει ο Παπαγγελόπουλος, «σε αυτήΒ την επιτροπή θα ακούσετε μόνο το 1% όσων έκανε».

Παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής

Νέες παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου αποκάλυψε η Ελένη Ραΐκου κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της. Αυτή αφορά την υπόθεση των δανείων της Τράπεζας Αττικής, από την οποία - όπως είπε - έχουν δανειοδοτηθεί εκατοντάδες επιχειρηματίες. Σύμφωνα με την ίδια, ενώ είχε διαβιβαστεί το πόρισμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της τηλεφώνησε ώστε να βάλει την έρευνα στον πάγο.

Συγκεκριμένα φέρεται να είπε ότι: Τον Ιανουάριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με συνημμένο το πόρισμα για τη τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε 100δες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα δεν γίνεται.

-Μαρκόπουλος: Ξέρετε και για άλλους εισαγγελείς;
- Ράικου: Και ο κ Αθανασίου οικονομικός εισαγγελέας μου εκμυστηρεύτηκε παρεμβάσεις εάν θέλει να το πει