Εκτόξευση εσόδων για μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιπ στον κόσμο

Εκτόξευση εσόδων για μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιπ στον κόσμο

Εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης, οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιπ στον κόσμο είδαν τα έσοδά τους να «εκτοξεύονται» το α' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας TrendForce.

Έτσι τα έσοδα τους έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, ήτοι τα 22,75 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το CNBC τα τσιπ χρησιμοποιούνται παντού από τα αυτοκίνητα και τις κονσόλες παιχνιδιών, έως τα πλυντήρια και τις οδοντόβουρτσες. Αποτελούν σημαντικό κομμάτις της παγκόσμιας οικονομίας και είναι ζωτικής σημασίας για πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου.

Ωστόσο, έλλειψη που παρατηρείται μπορεί να διαρκέσει έως το 2023. «Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για διάφορες συσκευές, οι κατασκευαστές αυξάνουν τις δραστηριότητες προμήθειας εξαρτημάτων τους και, ως εκ τούτου, η χωρητικότητα χυτηρίου έχει έλλειψη από το 2020, με διάφορα χυτήρια να αυξάνουν τις τιμές των δισκίων και να προσαρμόζουν τα μείγματα προϊόντων τους για να εξασφαλίσουν κερδοφορία» όπως αναφέρει η αναλυτρια της TrendForce Τζοαν Τσιαο.

Σημειώνεται ότι η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ανέφερε προ μηνός ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να αμβλύνει το πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ παγκοσμίως προειδοποιώντας, ωστόσο, πως η σφικτή προσφορά πιθανότατα θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ στον κόσμο επεκτείνει την παραγωγική της δυναμικότητα και εργάζεται για να κρατήσει τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Χθες ο CEO της Intel Πατ Γκέλσιγκερ επανέλαβε ότι ενδέχεται να πάρει χρόνια για να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα πρόβλημα που έχει κλείσει ορισμένες γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων και γίνεται αισθητό και σε άλλους τομείς όπως τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.