Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χαρδαλιάς - Συναγερμός για την νοτιο-αφρικάνικη μετάλλαξη

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χαρδαλιάς - Συναγερμός για την νοτιο-αφρικάνικη μετάλλαξη

Εκτάκτως βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε συνέχεια ανίχνευσης του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού στην περιοχή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η μετάβαση του Υφυπουργού και του Προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Ήδη, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας βρίσκονται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, όπου γίνεται έκτακτη σύσκεψη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιβεβαιωμένο κρούσμα με τον ιό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι διάκος της  Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου βρέθηκαν νωρίτερα  οι κύριοι Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας, ενώ δεν έχει ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού -και αυτό βάζει σε μεγαλύτερη ανησυχία τους αρμοδίους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί 66 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε ένα τάιμινγκ που η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς «εύθραυστων ισορροπιών» με ορίζοντα το επόμενο δίμηνο, έως ότου δηλαδή  αναμένεται να προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με το βλέμμα των ειδικών να βρίσκεται κυρίως στραμμένο στην Αττική.

Με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα το Λεκανοπέδιο βαδίζει στα χνάρια της Θεσσαλονίκης στα μέσα του περασμένου φθινοπώρου προκαλώντας την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας επανέρχεται, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα φέρνει αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Διαβάστε ακόμα:

Κρίσιμο δίμηνο με βαρόμετρο την Αττική - Στο τραπέζι η περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων

Χ. Γώγος: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Αττική - Θέλουμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα