Έκτακτη σύσκεψη στο ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας

Έκτακτη σύσκεψη στο ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.

«Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια. Όπως έγινε γνωστό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, στήριξη στην Τουρκία εξέφρασαν διεθνείς οργανισμοί και ξένες κυβερνήσεις. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας προσθέτοντας ότι καταδικάζει την επίθεση του καθεστώτος του Ασαντ «και τη Ρωσία που το στηρίζει», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία στη Συρία.

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε «είμαστε στο πλευρό Τουρκίας, συμμάχου μας στο NATO» και ότι «εξετάζουμε το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε», ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν συνομίλησε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο Μπράιεν, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κυβέρνηση της Τουρκίας αξίωσε η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοδυτική Συρία, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων του συριακού καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας, μετά τον βομβαρδισμό της συριακής αεροπορίας στον οποίο σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι στην επαρχία Ιντλίμπ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους και θα θέσει σε εφαρμογή μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού» ανέφερε και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε ότι η Ρωσία και το Ιράν, χώρες οι οποίες υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, θα απολέσουν όλη την αξιοπιστία τους εάν δεν συμβάλλον να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του, μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό των συριακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.