Έκτακτα μέτρα από Γερμανία και Ιταλία για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

Έκτακτα μέτρα από Γερμανία και Ιταλία για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

Γερμανία και Ιταλία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η μείωση της εισροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία με την πρώτη να ανακοινώνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό, μεταξύ των οποίων θα είναι κυρίως η στροφή στον άνθρακα, και την ιταλική κυβέρνηση να προγραμματίζει συνεδριάσεις των αρμοδίων μέσα στην εβδομάδα. 

"Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ' αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Η κυβέρνηση αντιδρά στις ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα για πολλές μειώσεις παραδόσεων αερίου από τη ρωσική Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream, σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.

"Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου", δήλωσε ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια ανακοίνωση.

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα "πλειστηριασμού" για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.

Εξάλλου, οι νέες πιστώσεις της δημόσιας τράπεζας KfW θα πρέπει να αποθεματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το γέμισμα των δεξαμενών αερίου της χώρας που βρίσκεται τώρα στο 56%.

"Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη", όμως "η κατάσταση είναι σοβαρή", είπε ο Χάμπεκ.

Η Gazprom μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream κατά 40%, στη συνέχεια κατά 33%, επικαλούμενη ένα τεχνικό πρόβλημα.

Όμως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μια "πολιτική απόφαση" στο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τη σύγκρουση, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο.

Ιταλία: Συνεδριάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος 

Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από την Ρωσία που τις τελευταίες ημέρες έχει αγγίξει το 50%.

Την ερχόμενη Τρίτη, στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση «τεχνικής φύσεως» με τους υπεύθυνους των εταιρειών της χώρας οι οποίες διαχειρίζονται την παροχή φυσικού αερίου και το σχετικό δίκτυο, με στόχο μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης. Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, υψηλότερου επιπέδου, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι και οι επικεφαλής των συγκεκριμένων εταιριών.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Corriere επιβεβαιώνει ότι κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ρυθμό αποθήκευσης αερίου ενόψει του χειμώνα. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί να καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριο το 80% του ορίου αποθήκευσης. «Προς το παρόν, το μόνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eni, Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι, σε εκδήλωση της εφημερίδας La Repubblica.

Ο Ντε Σκάλτσι πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παροχές φυσικού αερίου από νέους προμηθευτές (προγραμματίζεται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Αλγερία), αλλά δεν απέκλεισε ότι τον χειμώνα στην Ιταλία μπορεί να πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρο για μερικό περιορισμό στην παροχή αερίου. Εντωμεταξύ, λόγω του μεγάλου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία και της σχετικής λειψυδρίας, τις ημέρες αυτές διακόπηκε αναγκαστικά στη χώρα η λειτουργία δυο μονάδων που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η ενεργειακή θηλιά στην Ιταλία από τον Πούτιν

H Ιταλία βρίσκεται ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου σε κατάσταση επιφυλακής. Αν περάσει σε κατάσταση συναγερμού τότε θα ενεργοποιηθούν μια σειρά από μέτρα που στόχο θα έχουν τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης διανομής σε επιλεγμένες βιομηχανίες, αύξηση παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες και αύξηση των εισαγωγών αερίου από άλλες χώρες-παρόχους.

Τα πράγματα ωστόσο θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα στην περίπτωση που η Μόσχα σταματήσει πλήρως την τροφοδοσία. Σύμφωνα με σενάριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας η πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου που αποτελεί το 40% των συνολικών εισαγωγών στην Ιταλία, δηλαδή 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα οδηγήσει σε μείωση του ακαθάριστου εμπορικού προϊόντος κατά 0,3% το 2022 και κατά 0,5% το 2023, δηλαδή 4 μονάδες πιο χαμηλά φέτος και 3 μονάδες λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις τον Ιανουάριο, οδηγώντας σε παρατεταμένη ύφεση. Ο πληθωρισμός δε θα φλερτάρει με το 8%.

Σύμφωνα δε με εκτίμηση του Κέντρου Μελετών της Confindustria, πάγωμα των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα προκαλούσε συνολικό αντίκτυπο στην Ιταλία για το 2022-2023 περίπου -2% κατά μέσο όρο τον χρόνο.