Έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα - Χτυπήθηκε από πυραύλους;

Έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα - Χτυπήθηκε από πυραύλους;

Έκρηξη σημειώθηκε σε ιρανικό τάνκερ που ανήκει στην Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας πετρελαίου (NIOC) και έπλεε ανοιχτά του λιμανιού της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο, χωρίς ωστόσο να έχει τραυματιστεί κάποιος από το πλήρωμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη NIOC, το πετρελαιοφόρο Sabiti θα αλλάξει πορεία. «Βρίσκεται ακόμη στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα αλλάξει πορεία (...) Δεν υπήρξε πρόταση για βοήθεια από καμία χώρα», σημείωσε αξιωματούχος της Ιρανικής Εθνικής Εταιρείας, σύμφωνα το ιρανικό πρακτορείο ISNA.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δηλώσεις Ιρανών εμπειρογνωμόνων που σημειώνουν ότι το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια «τρομοκρατική επίθεση». Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, το τάνκερ έπληξαν δύο πύραυλοι, ενώ όπως αναφέρει η ιρανική τηλεόραση έχει επέλθει ζημιά σε δύο στεγανά του πλοίου με αποτέλεσμα τη διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα.

map

Πηγή: Reuters

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες, καθώς λίγο νωρίτερα, η Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαιοφόρων διέψευσε την είδηση ότι πύραυλοι από την Σαουδική Αραβία έπληξαν το πετρελαιοφόρο της. Το πρακτορείο Reuters διευκρινίζει πάντως ότι η εταιρεία στην ανακοίνωσή της δεν διαψεύδει ότι πύραυλοι έπληξαν το πλοίο της.

Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim παρουσιάζει εικόνες από το τάνκερ, στις οποίες δεν φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με την NIOC, «όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και αβλαβή», ενώ διευκρινίζεται ότι προσπαθούν να επισκευάσουν τις ζημιές. «Δεν υπάρχει πυρκαγιά στο πλοίο», προσθέτει η κρατική ιρανική εταιρεία.

Επίσης υπό έλεγχο έχει τεθεί η πετρελαιοκηλίδα που προήλθε από τη διαρροή στο ιρανικό τάνκερ.

Από την πλευρά του, το Ιρανικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι το Sabiti δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και υπέστη ζημιές, μετέδωσε η ιρανική δημόσια τηλεόραση.

«Αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίθεση ευθύνονται για τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης περιπέτειας, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκλήθηκε», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί.

w

Αμερικανός αξιωματούχος, του 5ου αμερικανικού στόλου στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «έχουν γνώση του περιστατικού», ωστόσο δεν σχολίασε περαιτέρω.

H NIOC,αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου μετά την Aramco και δραστηριοποιείται αποκλειστικά εντός του Ιράν.

Σημειώνεται ότι η έκρηξη στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο έρχεται στον απόηχο των κατηγοριών προς την Τεχεράνη ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις σε τάνκερ τους προηγούμενες μήνες κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία είχαν εκτιμήσει ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο και για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco τον προηγούμενο μήνα, κάτι που είχε αρνηθεί η Τεχεράνη.